Δεν ξέρω αν το έχετε παρατηρήσει, αλλά όλα τα είδη ταινιών έχουν κάποια κοινά στοιχεία. Κλισέ, στερεότυπα, χολιγουντιανές συμβάσεις, τέτοια πράγματα (π.χ. οι βόμβες πάντα έχουν μια τεράστια κόκκινη ένδειξη για το πότε θα σκάσουν, να ξέρουν κι οι πρωταγωνιστές πόση ώρα έχουν για να τις απενεργοποιήσουν, και άλλα πολλά).

Αλλά σήμερα σας αποκαλύπτω ότι έχουν και κοινή αφετηρία. Δείτε και μόνοι σας, διαβάζοντας τις παρακάτω μικρές περιλήψεις για το τι συνήθως συμβαίνει σε κάθε ταινία, χολιγουντιανή και μη:

Δραματική ταινία

Ένας άντρας και μια γυναίκα ερωτεύονται. Μετά τσακώνονται και χωρίζουν, αλλά αγαπιούνται ακόμα. Και πριν προλάβουν να επανασυνδεθούν, ο ένας από τους δύο πεθαίνει. Φυσικά, ο άλλος δεν ξαναερωτεύεται ποτέ κανέναν/καμία άλλο/η και είτε πεθαίνει, είτε δε μαθαίνουμε ποτέ τι απέγινε, γιατί μετά την κηδεία πέφτουν οι τίτλοι του τέλους.

Κοινωνική ταινία

Ένας άντρας και μια γυναίκα ερωτεύονται. Μετά τσακώνονται και χωρίζουν, αλλά αγαπιούνται ακόμα. Όμως δεν ξανασυναντιούνται για πολύ καιρό, και στο μεταξύ παντρεύονται με άλλους. Στο τέλος, ξανασυναντιούνται και αποφασίζουν να τα παρατήσουν όλα για να είναι μαζί.

Μεταφυσικό δράμα

Ένας άντρας και μία γυναίκα ερωτεύονται. Είναι πολύ αγαπημένοι, αλλά ο ένας από τους δύο πεθαίνει. Ο άλλος πλαντάζει στο κλάμα, μέχρι που το φάντασμα του/της νεκρού/ής κάνει την εμφάνισή του και αναστατώνει τη ζωή του ζωντανού. Ευτυχώς, το μαρτύριο του ζωντανού δεν κρατάει πολύ, γιατί στο τέλος αποφασίζει να αυτοκτονήσει για να βρει τη μοναδική του αγάπη στον άλλο κόσμο. Κλάμα με τη σέσουλα.

Ταινία εποχής

Ένας άντρας και μία γυναίκα ερωτεύονται. Όμως οι γονείς του ενός δε θέλουν τον άλλο επειδή είναι ταπεινής καταγωγής, κι έτσι το ζευγάρι τυπικά χωρίζει, αλλά συναντιέται στα κρυφά για ένα στα γρήγορα. Όταν οι γονείς του ενός το καταλαβαίνουν, μετακομίζουν σε άλλη περιοχή, όσο το δυνατόν πιο μακριά, αλλά ο έρωτας όλα τα νικάει, κι έτσι στο τέλος το ζευγάρι μένει μαζί, και ζουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

Ρομαντική κομεντί

Ένας άντρας και μια γυναίκα ερωτεύονται. Τα φτιάχνουν, περνάνε καλά, αλλά από μία παρεξήγηση χωρίζουν. Μετά πάνε να τα ξαναφτιάξουν, αλλά ο ένας από τους δύο είναι φοβερά γκαφατζής ή/και άτυχος και δεν τα ξαναφτιάχνουν, μέχρι το τέλος της ταινίας, όπου αποφασίζουν ότι τελικά είναι φτιαγμένος ο ένας για τον άλλο και ζουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

Κωμωδία αμερικάνικου τύπου

Ένας άντρας και μια γυναίκα ερωτεύονται. Σε όλη την υπόλοιπη ταινία οι ανεγκέφαλοι φίλοι του άντρα προσπαθούν να χωρέσουν όσες το δυνατόν περισσότερες ατάκες με σεξουαλικά υπονοούμενα.

Εφηβική ταινία

Ένα αγόρι και ένα κορίτσι ερωτεύονται, αλλά δεν το παραδέχονται ο ένας στον άλλο. Μετά περνάνε διάφορα μαζί (π.χ. αντιμετωπίζουν έναν τρελό επιστήμονα που θέλει να καταστρέψει τον κόσμο, τους κυνηγάνε 40 μαφιόζοι για να τους σκοτώσουν αλλά τη γλιτώνουν κλπ), μέχρι που στο τέλος ανοίγονται και φιλιούνται αθώα στο στόμα. Και όλα αυτά διανθισμένα με μπόλικη μουσική ποπ.

Παιδική ταινία

Ένα αρσενικό ζώο/ρομπότ/τέρας/οτιδήποτε τέλος πάντων εκτός από άνθρωπος και ένα θηλυκό ζώο/ρομπότ/τέρας/οτιδήποτε τέλος πάντων εκτός από άνθρωπος ερωτεύονται. Αλλά επειδή τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν και πολύ αυτό το concept του έρωτα, αυτό αναφέρεται κυρίως στην αρχή και/ή στο τέλος της ταινίας, μετά τις φαντασμαγορικές μάχες και τις φοβερές περιπέτειες των πρωταγωνιστών.

Περιπέτεια

Ένας άντρας και μια γυναίκα ερωτεύονται, αλλά δεν το ξέρουν. Ο άντρας είναι αστυνομικός και η γυναίκα έχει σχέση με έναν τρελό επιστήμονα, που θέλει να καταστρέψει τον κόσμο. Ο άντρας σώζει τη χώρα, τον πλανήτη, τη μάνα του και τον σκύλο του, εξολοθρεύει τον τρελό επιστήμονα και δίνει ένα παθιασμένο φιλί στην γυναίκα, λες κι έχει να πηδήξει 14 μήνες. Και μετά πέφτουν οι τίτλοι του τέλους.

Αστυνομική ταινία

Ένας άντρας και μία γυναίκα ερωτεύονται. Ο άντρας είναι μπάτσος και η γυναίκα είναι η εγκληματίας που πρέπει να συλλάβει, αλλά δεν το ξέρει. Μετά από δεκάδες σκηνές καταδίωξης και πυροβολισμών, τελικά στριμώχνει τη γυναίκα, ανακαλύπτει ότι αυτή είναι η εγκληματίας. αμφιταλαντεύεται για το αν θα πρέπει να τη συλλάβει ή όχι και τελικά, μετά από μία σκηνή πάλης, την πυροβολεί χωρίς να την σκοτώσει και τη συλλαμβάνει.

Ταινία με υπερήρωες

Ένας άντρας και μια γυναίκα ερωτεύονται. Μόνο που τυχαίνει ο άντρας να είναι υπερήρωας και επίσης τυχαίνει η γυναίκα να μπλέκει στα σχέδια ενός παρανοϊκού σούπερ κακού τύπου, που τυχαίνει να έχει προσωπικά με τον υπερήρωα. Ο κακός απαγάγει τη γυναίκα , αλλά ο υπερήρωας τη σώζει με εντυπωσιακό τρόπο, κατατροπώνοντας τον κακό (χωρίς όμως να τον σκοτώσει – είπαμε, θέλουμε sequel) και καταφέρνοντας να διατηρήσει κρυφή την ιδιότητα του υπερήρωα.

Ιστορική ταινία

Ένας άντρας και μία γυναίκα ερωτεύονται. Ένας τουλάχιστον από τους δύο είναι γνωστό ιστορικό πρόσωπο και η ταινία φέρει τον τίτλο του, αλλά στην ταινία δεν απεικονίζονται τόσο τα κατορθώματα που τον κατέστησαν «ιστορικό πρόσωπο», όσο ο έρωτάς του με το έτερόν του ήμισυ. Κι αν ήταν και γκέι, ακόμα καλύτερα.

Θρίλερ

Ένας άντρας και μία γυναίκα ερωτεύονται. Αλλά η γυναίκα χωρίζει τον άντρα, κι αυτός απ’τη στενοχώρια του αρχίζει να σκοτώνει κόσμο, φορώντας μια γελοία μάσκα για να μην τον αναγνωρίζουν. Η ταυτότητα του δολοφόνου δεν αποκαλύπτεται παρά στο τέλος της ταινίας, όταν αποφασίζει να σκοτώσει τη γυναίκα, τηςαποκαλύπτεται και αρχίζει να φλυαρεί για μαλακίες, δίνοντάς της αρκετό χρόνο για να τον αιφνιδιάσει, να τον σαπίσει στο ξύλο και τελικά να τη γλιτώσει (αλλά όχι και να σκοτώσει τον δολοφόνο, ώστε να υπάρχει περιθώριο για sequel).

Σπλάτερ

Ένα αγόρι και ένα κορίτσι ερωτεύονται. Και σκέφτονται «τι καλύτερος τρόπος να χαρούμε την αγάπη μας από το να φορτωθούμε 4-5 φίλους μας και να περάσουμε το καλοκαίρι σε ένα απομονωμένο μέρος όπου καραδοκεί ένας μανιακός δολοφόνος;». Στο τέλος, απ’όλους τους πρωταγωνιστές επιζούν μόνο ο δολοφόνος (για να υπάρχει sequel) και η πρωταγωνίστρια (για να παίξει κι αυτή στο sequel).

Ταινία επιστημονικής φαντασίας

Ένας άντρας και μια γυναίκα ερωτεύονται. Αλλά δυστυχώς δε μαθαίνουμε τίποτα γι’αυτούς τους δύο, γιατί στο μεταξύ εισβάλλουν στον πλανήτη εξωγήινοι και τα κάνουν όλα λαμπόγυαλο, μέχρι να βρεθεί ένας απίθανος τρόπος να εξολοθρευτούν.

Πολεμική ταινία

Ένας άντρας και μια γυναίκα ερωτεύονται. Αλλά πάνω που είναι στα ντουζένια τους, γίνεται πόλεμος και ο άντρας πρέπει να φύγει για το μέτωπο. Εκεί ο άντρας σκοτώνει ό,τι κινείται, επιβιώνει από βομβαρδισμούς και επιστρέφει αλώβητος, επειδή κάθε τόσο σκέφτεται τη γυναικούλα του και η εικόνα της τον εμπνέει να εξοντώνει όποιον βρει μπροστά του. Στο τέλος αγκαλιάζεται με τη γυναίκα του και ζουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα (μέχρι τον επόμενο πόλεμο, που μπορεί κάλλιστα να γίνει sequel).

Ταινία του Αλμοδοβάρ

Ένας ομοφυλόφιλος και μία τραβεστί ερωτεύονται. Σε όλη την υπόλοιπη ταινία κλαίνε αγκαλιά, διηγούμενοι πόσο πολύ αγαπούσαν τη μαμά τους.

Ταινία του Ντέιβιντ Λιντς

Ένας άντρας με κεφάλι λαγού ερωτεύεται μια γυναίκα. Ο άντρας μπαίνει σε ένα σπίτι, όπου βλέπει τον εαυτό του να κάθεται και να βλέπει τηλεόραση, ενώ η γυναίκα φαντασιώνεται λεσβιακά όργια την ώρα που πίνει τον καφέ της σε ένα μπαλκόνι ενός ξενοδοχείου. Στο τέλος, η ταινία έχει γίνει τόσο μπερδεμένη που λίγοι έχουν αντέξει να φτάσουν ως εκεί, κι απ’αυτούς κανένας δεν έχει καταλάβει τι στο διάολο θέλει να πει η ταινία.

Ταινία σινεφίλ

Ένας άντρας και μια γυναίκα ερωτεύονται. Μετά βλέπουμε τον γαλάζιο ουρανό, τα καταπράσινα λιβάδια και την απεραντοσύνη της θάλασσας. Μέχρι να πέσουν οι τίτλοι του τέλους δε συμβαίνει τίποτα άλλο.

Τσόντα

Πέντε άντρες και οκτώ γυναίκες ερωτεύονται. Μεταξύ τους. Και το δείχνουν.

Advertisements