– Η πρόσφατη «εξάρθρωση» (πιο πολύ με διάστρεμμα μοιάζει) της εγκληματικής οργάνωσης που επιδιδόταν σε συμβόλαια θανάτου, απαγωγές, ξέπλυμα χρήματος και άλλα αγαπημένα εθνικά σπορ, οδηγεί σε κάποια συμπεράσματα – ή μάλλον, απλά επιβεβαιώνει τα συμπεράσματα που έχουμε ήδη βγάλει από άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

– Συμπέρασμα πρώτο: Όσο περισσότερο καιρό κάνεις μια δουλειά, τόσο χειρότερα την κάνεις. Είτε αυτή η δουλειά είναι να πληκτρολογείς μερικές σελίδες στον υπολογιστή, είτε είναι να οργανώνεις δολοφονίες. Από ένα σημείο και μετά γίνεται ρουτίνα, βαριέσαι. Δεν ασχολείσαι πια σοβαρά μ’αυτήν, γίνεσαι απρόσεκτος, αρχίζεις και κάνεις λάθη, και στο τέλος συμβαίνει το μοιραίο: Απολύεσαι (ή συλλαμβάνεσαι).

– Συνακόλουθο του πρώτου συμπεράσματος: Η Αστυνομία εφαρμόζει τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την σύλληψη των κάθε είδους εγκληματιών. Τους αφήνει να κάνουν ό,τι θέλουν, μέχρι να βαρεθούν, να κάνουν ένα ηλίθιο λάθος και να πέσουν από μόνοι τους στα χέρια της Αστυνομίας. Και μετά πανηγυρίζει για το πόσο αποτελεσματική ήταν η επέμβασή της. Μέθοδος αλάνθαστη, ξεκούραστη και σίγουρη.

– Συμπέρασμα δεύτερο: Οι φυλακές πρέπει να είναι πολύ ευχάριστο μέρος για να ζει κανείς. Όλοι κυκλοφορούν εκεί μέσα με κινητά, κανονίζουν την έξοδό τους, κλείνουν δουλειές, και γενικά την περνάνε ζωή και κότα. Άσε που, άμα πιάσεις τις κατάλληλες φιλίες, μπορεί να βγεις από εκεί μέσα εκατομμυριούχος. Το ιδανικό επάγγελμα: Έλληνας φυλακισμένος. Όλα τα έξοδα πληρωμένα, όλα τα έσοδα «καθαρά».

– Συμπέρασμα τρίτο: Οι μυστικοί κώδικες επικοινωνίας δεν είναι πια αυτό που ήταν παλιότερα, όπως π.χ. στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που ήταν τόσο περίπλοκοι, ώστε ήταν σχεδόν αδύνατο να τους «σπάσει» ο εχθρός. Τώρα είναι απλά μια «αργκό», μια εναλλακτική μορφή επικοινωνίας. Δηλαδή τι να υποθέσει κανείς όταν βλέπει έναν φυλακισμένο να μιλάει στο κινητό και να λέει για «μπουγάδα»; Ότι πήρε τη γυναίκα του και της είπε να μην ξεχάσει να του απλώσει το καλό σώβρακο για να στεγνώσει;

– Συμπέρασμα τέταρτο: Οι κυβερνήσεις πάντα θα προσπαθούν να εκμεταλλευτούν οτιδήποτε καλό συμβαίνει επί των ημερών τους, παρουσιάζοντας ως δικά τους κατορθώματα επιτυχίες (ή αποτυχίες)  άλλων. Είτε μιλάμε για αθλητικές επιδόσεις, είτε για καλές θέσεις στη Eurovision, είτε για λάθη μιας σπείρας εγκληματιών. Το είδαμε επί ΠΑΣΟΚ (όταν πιάσανε τη 17 Νοέμβρη), το βλέπουμε επί ΝΔ, θα το βλέπουμε πάντα. Είναι στη φύση των πολιτικών.

– Υποσημείωση στο τέταρτο συμπέρασμα: Τουλάχιστον, η σημερινή κυβέρνηση έχει να λέει ότι η ΕΥΠ χρησιμοποίησε σύγχρονα μέσα παρακολούθησης, και τέλος πάντων κάτι έκανε για να οδηγηθεί στους δράστες. Για την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ που πανηγύριζε επειδή του Σάββα Ξηρού του έσκασε η βόμβα στα μούτρα, σαν τον Χαχανούλη, τι να πει κανείς;

– Παρατήρηση στην υποσημείωση του τέταρτου συμπεράσματος: Μεταξύ μας, άμα είχα κι εγώ σούπερ λογισμικό και εξοπλισμό παρακολούθησης, μπορεί και να τους έπιανα νωρίτερα. Σιγά το κατόρθωμα.

– Συμπέρασμα πέμπτο: Άμα είσαι μεροκαματιάρης και μπει ένας διαρρήκτης στο σπίτι σου και σου πάρει ό,τι έχεις και δεν έχεις, την έκατσες – κανείς δε θα ασχοληθεί μαζί σου, και μέχρι να τον πιάσουν τον κλέφτη (αν τον πιάσουν ποτέ, με τη μέθοδο που ανέφερα προηγουμένως) θα τα έχει ήδη μοσχοπουλήσει. Αλλά άμα είσαι εκατομμυριούχος επιχειρηματίας και σε απαγάγει μια συμμορία, η Αστυνομία θα κάνει τα πάντα για να βρει τους δράστες και να σου επιστρέψει το ποσό που έδωσες ως λύτρα. Η δικαιοσύνη είναι τυφλή, γι’αυτό και έλκεται τόσο πολύ από τη μυρωδιά του χρήματος.

Συνακόλουθο του πέμπτου συμπεράσματος: Αν είσαι μετανάστης από τη Βουλγαρία και σου επιτεθεί κάποιος με βιτριόλι, οι δράστες δεν θα βρεθούν ποτέ. Αλλά αν είσαι επιχειρηματίας από την Ελλάδα και σε απαγάγει μια συμμορία, η σύλληψη των δραστών είναι θέμα χρόνου. Δεν είναι υπέροχη η χώρα μας;

– Συμπέρασμα έκτο και τελευταίο: Αν κάποιος βγήκε κερδισμένος από όλη αυτήν την υπόθεση, αυτός είναι η αστυνομοκρατία. Ίσως να είναι ιδέα μου, αλλά έχω την εντύπωση ότι το κλίμα που περνάνε τις τελευταίες μέρες τα ΜΜΕ συνοψίζεται στο «τι ωραία που είναι να μας παρακολουθεί τα τηλέφωνα η ΕΥΠ, τι καλά να έχουμε κάμερες στους δρόμους, πόσο ασφαλείς νιώθουμε τώρα!». Καλωσήρθατε στην σταλινική Ελλάδα!

Advertisements