Νομίζω ότι όλοι όσοι ψήφισαν στις σημερινές εκλογές ανήκουν σε μία από τις παρακάτω κατηγορίες:

1. ‘Γαλάζια’ και ‘πράσινα’ παιδιά που ένιωσαν ότι ήταν ηθική τους υποχρέωση να στηρίξουν το κόμμα που τους έκανε το χατίρι.

2. Παππούδες και γιαγιάδες που δεν είναι ικανοί να γράψουν το όνομά τους, αλλά πιστεύουν ότι είναι ικανοί να ψηφίσουν (φυσικά, το ίδιο κόμμα που ψηφίζουν τα τελευταία 35 χρόνια).

3. Ανεγκέφαλοι τύποι που βλέπουν τις εκλογές ως χαβαλέ, και ψηφίζουν Κάτμαν ή άλλα μικρά κόμματα ‘για πλάκα’.

4. Νέοι ψηφοφόροι που αναγκάζονται να ψηφίσουν το κόμμα που τους υπαγορεύει η μαμά και ο μπαμπάς, γιατί αλλιώς θα τους κόψουν το χαρτζιλίκι.

5. Απογοητευμένοι ψηφοφόροι των μεγάλων κομμάτων που αποφασίζουν να εκφράσουν τη δυσφορία τους ψηφίζοντας ένα οικολογικό κόμμα, για το οποίο δεν έχουν ιδέα τι πρεσβεύει και ποια είναι η ιδεολογία του.

6. Απογοητευμένοι ψηφοφόροι που, τρομοκρατημένοι από την προπαγάνδα των ΜΜΕ και των κομμάτων, που παρουσιάζουν την αποχή πιο ζοφερά κι από τη γρίπη των χοίρων, αποφασίζουν να ψηφίσουν κάποιο κόμμα παρά τη θέλησή τους.

7. Αναποφάσιστοι ψηφοφόροι, που βλέπουν πεσμένο στις δημοσκοπήσεις το κόμμα που ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές και αποφασίζουν τελικά να το ξαναψηφίσουν.

8. Ψηφοφόροι που δεν έχουν ιδέα για ποιο πράγμα ψηφίζουν στις ευρωεκλογές, αλλά ψηφίζουν επειδή πιστεύουν ότι η ψήφος τους θα επηρεάσει και τις εθνικές εκλογές.

9. Απληροφόρητοι ψηφοφόροι, που νομίζουν πως είναι υποχρεωτικό να ψηφίσουν, και αν δεν το κάνουν θα τους απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα και θα πληρώσουν πρόστιμο στην εφορία.

10. Κομματόσκυλα κάθε ηλικίας, που ψηφίζουν το κόμμα που τα ταΐζει εδώ και χρόνια, ανεξαρτήτως της ιδεολογίας που πρεσβεύει.

11. Μια απειροελάχιστη μειοψηφία ψηφοφόρων που ψηφίζουν το κόμμα που πιστεύουν πως τους εκφράζει, με καθαρά πολιτικά κριτήρια και με απόλυτα συνειδητή ψήφο.

Όπως καταλαβαίνετε, σε ένα ιδανικό πολιτικό σύστημα μόνο η τελευταία κατηγορία ψηφοφόρων θα μπορούσε να ασκήσει το εκλογικό δικαίωμα. Αλλά επειδή το σύστημα που διαθέτουμε είναι κάθε άλλο παρά τέλειο, οι βλάκες αποφασίζουν για λογαριασμό ολων, απλώς επειδή είναι περισσότεροι. Λατρεύω τη δημοκρατία.

Με αυτά τα δεδομένα, είμαι περήφανος που σήμερα ψήφισα αποχή (έστω κι αν δεν πήγα για μπάνιο), όπως και σχεδόν οι μισοί Έλληνες. Ελπίζω όλοι να πιάσουν το νόημα.

(το οποίο νόημα, φυσικά, δεν είναι ότι όλοι όσοι απείχαμε ήμασταν νεοδημοκράτες, όπως προσπαθούν να μας πείσουν, αλλά ότι έχουμε σιχαθεί όλο το πολιτικό σύστημα και απαιτούμε μία αλλαγή. Προς το καλύτερο, αυτή τη φορά…)

Advertisements