Είπα σήμερα, έτσι για να πρωτοτυπήσω, να ασχοληθώ με κάτι σοβαρό. Όσο σοβαρό, βέβαια, μπορεί να είναι κάτι που έχει σχέση με την Έφη Θώδη.

Η γνωστή τραγουδίστρια βρίσκεται εδώ και μέρες σε ψυχιατρική κλινική. Και πολύ άργησε, δηλαδή, αφού ήταν φανερό μήνες πριν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά στο πάνω διαμέρισμά της. Το θέμα είναι: Ποιος την οδήγησε εκεί;

Θα πρωτοτυπήσω και σε αυτό το σημείο. Δεν πιστεύω ότι τα κανάλια ευθύνονται τόσο όσο υποστηρίζουν οι περισσότεροι. Η γνώμη μου είναι ότι κατά 80% ευθύνεται η ίδια. Και σκοπεύω να το τεκμηριώσω.

Για την ελληνική τηλεόραση καλό δε θυμάμαι να έχω πει ποτέ. Και ούτε τώρα θα πω: Την βρίσκω από βαρετή έως αηδιαστική. Και οι πιο αηδιαστικές στιγμές της είναι οι κουτσομπολίστικες μεσημεριανές εκπομπές, αυτές που ανέδειξαν ψώνια όπως τη Θώδη, και τη μετέτρεψαν σε τηλεοπτικό προϊόν. Ναι, αλλά αυτές φταίνε;

Όχι, σε αυτήν την περίπτωση δε φταίνε. Ξέρετε πότε φταίνε; Όταν ένας διάσημος όπως η Χρονοπούλου ή ο Σπαθάρης παθαίνει κάποιο ατύχημα και μπαίνει στο νοσοκομείο, και αυτά τα κοράκια στήνουν αντίσκηνα έξω από το νοσοκομείο και αγιογραφούν υποκριτικά τον διάσημο, ελπίζοντας κατά βάθος ότι αυτός θα πεθάνει, ώστε να του κάνουν ένα ωραίο pοst mοrtem αφιέρωμα. Αυτό ναι, είναι κανιβαλισμός στη χειρότερη μορφή του.

Όμως με τη Θώδη δεν έγινε έτσι. Κανείς δεν πήγε με το ζόρι στο σπίτι της για να της πάρει συνέντευξη. Αυτό που της πρόσφεραν οι μεσημεριανές εκπομπές ήταν η ευκαιρία να διεκδικήσει τα 15 λεπτά δημοσιότητας που της αναλογούσαν. Αποδέχθηκε την προσφορά και όλοι ήταν ικανοποιημένοι: Αυτή έγινε διάσημη σε ένα ευρύτερο κοινό από αυτό που τη γνώριζε μέχρι τότε, ενώ οι εκπομπές βρήκαν έναν καινούργιο τρόπο να ανεβάσουν τα νούμερα, προωθώντας ακόμα ένα νούμερο.

Μετά τι έγινε; Κάτι μάλλον φυσικό για κάποιον που για πρώτη φορά δέχεται τόση δημοσιότητα και δεν ξέρει πώς να τη διαχειριστεί. Η Θώδη δεν ήθελε να αρκεστεί στα 15 λεπτά της. Ήθελε περισσότερα. Ήθελε να βρίσκεται συνέχεια στο επίκεντρο. Αν για να το πετύχει αυτό έπρεπε να ξεφτιλιστεί τελείως, να απεκδυθεί κάθε ίχνος αξιοπρέπειας, ήταν πρόθυμη να το κάνει.

Και να πότε άρχισε η κατρακύλα: Όταν η Θώδη πούλησε την ψυχή της στον τηλεοπτικό διάβολο, προκειμένου να μείνει για πάντα στο προσκήνιο. Η τηλεόραση ήταν το πρόσφορο έδαφος, πάνω στο οποίο πάτησε η Θώδη για να πετύχει αυτό που ήθελε – ό,τι κι αν ήταν αυτό. Λεφτά; Δόξα; Καριέρα; Ποιος ξέρει τι ήθελε…

Πράγματι, τα κανάλια εκμεταλλεύτηκαν τη Θώδη για να κάνουν νούμερα. Αλλά η Θώδη δεν εκμεταλλεύτηκε τα κανάλια για να πάρει αυτό που ήθελε; Ήταν μια σχέση από την οποία όλοι είχαν κέρδος. Μέχρι που η Θώδη έχασε τα λογικά της.

Από τη στιγμή που άρχισαν τα παραληρήματα για οράματα, θεραπείες καρκίνου και τα τοιαύτα, τα κανάλια όφειλαν να σταματήσουν να ασχολούνται μαζί της. Και η αλήθεια είναι ότι μόνο η Δρούζα επέμενε να την καλεί στην εκπομπή της – τι παράξενο! Όλοι οι άλλοι αποστασιοποιήθηκαν, γιατί κατάλαβαν ότι πλέον η Θώδη δεν ήταν απλά μια γραφική περσόνα, αλλά ένας επικίνδυνος άνθρωπος, που χρειαζόταν ψυχιατρική βοήθεια.

Και τώρα τα κανάλια κατηγορούνται ότι την αποτρέλαναν. Αλλά δεν είναι έτσι. Η ευθύνη είναι κυρίως δική της. Πρόκειται για μια ακόμα περίπτωση ατόμου που κατέρρευσε κάτω από το βάρος της δημοσιότητας, την οποία η ίδια επιδίωξε να δημιουργήσει γύρω από τον εαυτό της. Μία ακόμα περίπτωση ατόμου που ξεπούλησε την αξιοπρέπειά του επί πινακίου φακής.

Δεν ξέρω αν θα το ξεπεράσει αυτό που περνάει, όμως ελπίζω πως, αν το ξεπεράσει, θα πάρει το μάθημά της και δε θα την ξαναδούμε ποτέ στην τηλεόραση, ότι θα επιστρέψει στα πανηγύρια, όπου ο κόσμος πήγαινε για να την ακούσει να τραγουδάει και όχι για να γελάσει σε βάρος της.

Αλλά πόσο εύκολο είναι να απεξαρτηθεί κανείς από ένα τόσο ισχυρό ναρκωτικό, όπως η τηλεόραση;

Advertisements