Ο Άγιος Γρουσούζιος γεννήθηκε το 1313 στη γαλλική πόλη Γκαντέμ. Από μικρός μπορούσε να βλέπει το μέλλον μέσω οραμάτων, ένα χάρισμα από το Θεό. Αλλά το «χάρισμα» είχε ένα ελάττωμα: Μπορούσε να προβλέψει μόνο άσχημα πράγματα, κάτι που εξηγεί το γιατί ποτέ δε μπόρεσε να μαντέψει τους αριθμούς του Τζόκερ και να περάσει ζωή και κότα. Επίσης, εξηγεί το πώς «συμπτωματικά» είχε πάει μια βόλτα 400 χιλιομέτρων τη μέρα που η Γκαντεμέν χτυπήθηκε από σεισμό 9 ρίχτερ και σκοτώθηκαν όλοι οι κάτοικοί της, μαζί και όλοι του οι συγγενείς, κι ενώ αυτός ήταν μόλις 13 ετών.

Ορφανός πια και μόνος στη ζωή, αποφάσισε να γίνει μοναχός. Όμως και πάλι, δεν μπόρεσε να στεριώσει σε κανένα από τα 27 μοναστήρια στα οποία έμεινε κατά καιρούς. Στο ένα γκρεμίστηκε ένας τοίχος και καταπλάκωσε όλους τους μοναχούς (εκτός από έναν), τρία άλλα καταστράφηκαν ολοσχερώς από πυρκαγιές (μόνο ένας επέζησε), ενώ στα άλλα 23 κανείς ποτέ δεν έζησε για να διηγηθεί τι συνέβη, εκτός από έναν μοναχό που δεν είχε καμία όρεξη να πει την ιστορία.

Πιστεύοντας ότι είναι καταραμένος από τον Θεό, κατέφυγε σε μία υπόγεια σπηλιά, όπου δεν θα μπορούσε να βλάψει κανέναν με τη γρουσουζιά του. Το πρώτο βράδυ που κοιμήθηκε εκεί, εμφανίστηκε στο όνειρό του ο Χριστός. Αφού σκόνταψε μια φορα, χτυπώντας ελαφρά στο φωτοστέφανο, του ανέθεσε μια αποστολή: Να βλέπει σε όραμα κάθε μέρα στιγμιότυπα από τη μέρα της Συντέλειας του Κόσμου και να γράψει μία νέα Αποκάλυψη σαν του Ιωάννη, αλλά πιο πιασάρικη, γιατί είχε πέσει από το tοp 10 των best seller της εποχής.

Ενθουσιασμένος που επιτέλους θα έκανε κάτι χρήσιμο στη ζωή του, άρχισε με ζήλο να περιγράφει τη χαρμόσυνη Μέρα της Κρίσεως, όταν ο κόσμος καταστραφεί και όλοι πεθάνουν. Όμως δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το έργο του, καθώς ήταν τόσο απασχολημένος με τα οράματα της Συντέλειας, που δεν είδε ποτέ το όραμα που θα τον ειδοποιούσε για την κατολίσθηση που τον σκότωσε.

Ο Άγιος Γρουσούζιος ο «Ευαγγελιστής» είναι ο προστάτης των απανταχού γκαντέμηδων. Η μνήμη του εορτάζεται κάθε Τρίτη και 13.

Advertisements