Ο Άγιος Βασίλειος γεννήθηκε το 1835 στο Ροβανιέμι της Φινλανδίας. Είναι ο γνωστός μας Άη-Βασίλης, ο ευεργέτης των παιδιών. Αν και λίγοι γνωρίζουν με ποιον τρόπο «ευεργετούσε» τα παιδιά.

Ο Άγιος Βασίλης, πολύ πριν αγιοποιηθεί, αγαπούσε τα παιδιά, ιδιαίτερα όταν αυτά ήταν γυμνά και έσκυβαν για να παίξουν με το τρενάκι τους. Αυτός ήταν και ο λόγος που εξορίστηκε από τη Φινλανδία το 1894 και αναζήτησε την τύχη του εκεί όπου ακόμα κι ένας παιδεραστής μπορεί να γίνει άγιος (και αντιστρόφως): στην Αμερική.

Εκεί συνέχισε το όχι ιδιαίτερα θεάρεστο έργο του, αλλάζοντας το όνομά του σε Claus για να μην κινήσει υποψίες και μοιράζοντας καραμέλες και σοκολάτες έξω από σχολεία για να προσελκύσει τα θύματά του. Ένα μεσημέρι τον παρατήρησε τυχαία ο ιδιοκτήτης της, αναπτυσσόμενης τότε, Cοca Cοla, που εντυπωσιάστηκε από τη φαινομενική καλωσύνη αυτού του ανθρώπου και, μια και οι πωλήσεις στις ηλικίες 7-15 έπεφταν, του πρότεινε να γίνει η μασκότ της εταιρείας: ένας ηλικιωμένος, χαρωπός τύπος με κόκκινη στολή, στο χρώμα της Cοca Cοla, ο οποίος θα μοίραζε στα παιδιά σοκολάτες, καραμέλες και κοκακόλες, φωνάζοντας χαρούμενα «Χο,χο,χο! Η Cοca Cola πάει με όλα!»

Το πείραμα πέτυχε. Όλα τα παιδιά έπιναν πια Cοca Cοla, κατά προτίμηση μετά το σεξ, και, επειδή το σχέδιο υλοποιήθηκε Χριστούγεννα, ο Claus συμφώνησε να κάνει τη μασκότ της εταιρείας κάθε Δεκέμβρη ως το θάνατό του.

Ίσως να αναρωτιέστε γιατί να αγιοποιήθηκε ένας τιποτένιος παιδεραστής σαν τον Claus. Πολύ απλά, μία μέρα πριν πεθάνει (από βαριάς μορφής σύφιλη), είπε «συγνώμη, δεν το’θελα». Και ίσως μέτρησε και το γεγονός ότι πρόσφερε όλα του τα έσοδα από την Cοca Cοla, που ανέρχονταν σε εκατομμύρια, στην Εκκλησία.

Έτσι, όλοι έμειναν ικανοποιημένοι. Η Cοca Cola εκτόξευσε τις πωλήσεις της. Ο Claus έγινε διάσημος. Η Εκκλησία έβγαλε λεφτά. Και οι καταναλωτές βρήκαν έναν ακόμα τρόπο να ξοδέψουν το εισόδημά τους: σε φουσκωτούς αγιοβασίληδες.

Η μνήμη του Αγίου Βασίλη τιμάται την 1/1, ημέρα που πάτησε το πόδι του επί αμερικανικού εδάφους.

Advertisements