Ο Άγιος Ξελευθέριος, ο λεγόμενος και Ελευθερωτής, έζησε στην κελτική πόλη Κρύφτονβιλ τον 9ο αιώνα. Αν και είχε γεννηθεί σε ένα χωριό της Γαλατίας, το οποίο εξαφανίστηκε μετά από σεισμό που προκάλεσε ένας τύπος ονόματι Οβελίξ, ο Ξελευθέριος συνέδεσε το όνομά του με την Κρύφτονβιλ.

Ο Ξελευθέριος είχε δύο αγάπες: Τον Χριστιανισμό και το κρυφτό. Ως ιεραπόστολος, κήρυττε το λόγο του Θεού στους Κέλτες, που δεν είχαν το Θεό τους. Ειδικά οι Κέλτες του άρεσαν πολύ, γιατί εκτός του ότι ήταν κορόιδα και άκουγαν με ενδιαφέρον όσα έλεγε, είχαν πολύ ωραία δάση, στα οποία μπορούσε να παίξει κρυφτό.

Υπήρχε μόνο ένα πρόβλημα: Στους Κέλτες δεν άρεσε το κρυφτό, γιατί ήταν λεβέντες και ό,τι έκαναν το έκαναν φανερά και όχι κρυφά. Οπότε με ποιον θα έπαιζε κρυφτό ο Άγιος; Με τους σκίουρους;

Αλλά ο πολυμήχανος Ξελευθέριος βρήκε τον τρόπο να συνδυάσει τις δύο αγάπες του. Έφερε στην Κρύφτονβιλ μερικές σεξοβόμβες φίλες του, τις οποίες έβαλε να κυκλοφορούν στα δάση της περιοχής. Οι Κέλτες, που ήταν και μπερμπάντηδες, κρυβόντουσαν πίσω από θάμνους και δέντρα, και όταν τις εντόπιζαν, τις έπιαναν και τις έφτυναν (σ.σ. η χλέπα για τους Κέλτες υποδήλωνε έρωτα). Ωστόσο, εκτός από αυτές κυκλοφορούσε στα δάση και ο Άγιος, ντυμένος γυναίκα (οι αγιογραφίες τον δείχνουν πάντα με ένα εμπριμέ φουστάνι, και λέγεται ότι είχε κορμάρα). Αν κάποιος έπιανε αυτόν κατά λάθος, πιστεύοντας πως είναι μία εκ των γυναικών, έλεγε «φτου, η Ξελευθερία!», και τότε οι γυναίκες έμεναν ξανά ελεύθερες και το παιχνίδι άρχιζε πάλι απ’την αρχή.

Αν αναρωτιέστε τι σχέση έχουν όλα αυτά με τον Χριστιανισμό, σκεφτείτε πόσο χριστιανικό είναι το κρυφτό. Κάποιος αλλόθρησκος προσπαθεί να βρει και να «φτύσει», δηλαδή να φυλακίσει, τους καλούς χριστιανούς που κρύβονται από την οργή του, όμως ο τελευταίος που απομένει «φτύνει» αυτόν και σώζει και όλους τους άλλους.

Ο Άγιος Ξελευθέριος είναι ο προστάτης άγιος του κρυφτού. Η μνήμη του εορτάζεται στις 15 Δεκεμβρίου, μαζί με του Ελευθερίου, για να μη μπερδεύει ο κόσμος τις γιορτές τους.

Advertisements