Ο Άγιος Αρειμάνιος, ο καλούμενος και Πνευμονοκτόνος, γεννήθηκε στην εβραϊκή πόλη Σιγαρέτ το 68 μ.Χ. Ο πατέρας του ήταν πολέμιος του Χριστιανισμού, και μάλιστα είχε ψηφίσει Βαραββά σε κάποια σχετική ψηφοφορία, καμιά τριανταριά χρόνια πριν. Έτσι, ο Αρειμάνιος δεν έλαβε χριστιανική παιδεία.

Ωστόσο, ένα απόγευμα που γυρνούσε από έναν λιθοβολισμό (σαν να λέμε τα σινεμά της εποχής) εμφανίστηκε μπροστά του ξαφνικά ένα μαστουρωμένο σεραφείμ και του φύσηξε μια ριπή καπνού στο πρόσωπό. Αμέσως εξαφανίστηκε, αλλά άφησε πίσω του ένα αναμμένο τσιγάρο. Ο Αρειμάνιος, που δεν είχε καπνίσει ποτέ, έβαλε το τσιγάρο στο στόμα του. Εκείνη τη στιγμή, όπως έλεγε, ένιωσε ότι βρέθηκε στον Παράδεισο, όπου τα Μarlbοrο φυτρώνουν στο έδαφος και οι αναπτήρες δεν τελειώνουν ποτέ.

Μετά από αυτό, ο Αρειμάνιος άρχισε το κάπνισμα και αποφάσισε να βαφτιστεί Χριστιανός, κάτι που εξόργισε τον πατέρα του, ο οποίος μάλιστα τον σάπισε στο ξύλο όταν έμαθε ότι καπνίζει. Ο Αρειμάνιος υπέφερε για τη θρησκεία του.

Αγνοώντας τον πατέρα του, βαφτίστηκε χριστιανός και δημιούργησε τη δική του χριστιανική καπνοφυτεία, ευγνωμονόντας τον Θεό που του άνοιξε τα μάτια. Ήταν τόσο καλός άνθρωπος, που πάντα μοίραζε δωρεάν τσιγάρα σε αυτούς που τα είχαν ανάγκη, δηλαδή σε όλη την Σιγαρέτ. Βέβαια, αυτό μακροπρόθεσμα είχε καταστροφικά αποτελέσματα, καθώς ολόκληρος ο πληθυσμός της πόλης αφανίστηκε μέσα σε λίγα χρόνια από καρκίνο του πνεύμονα, μαζί με τον Αρειμάνιο. Βλέπετε, τότε δεν υπήρχαν παντού ταμπέλες «το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία». Αλλά η χειρονομία μετράει.

Ο Αρειμάνιος δεν παντρεύτηκε ποτέ, πιστός στη χριστιανική παράδοση (και επειδή καμία δεν τον πλησίαζε, αφού μύριζε τσιγαρίλα από χιλιόμετρα).

Ο Αρειμάνιος είναι ο άγιος-προστάτης των καπνιστών. Βέβαια, δεν μπορεί να τους προστατεύσει από τον καρκίνο, μπορεί όμως να τους προστατεύσει από άλλες ασθένειες, όπως η πλατυποδία, η σκωληκοειδίτιδα κ.α.

Η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου κάθε Μεγάλη Παρασκευή, που πέφτει μεγάλος νταλκάς και το σηκώνει ένα τσιγάρο.

Advertisements