Πιστεύω ότι με τη βοήθεια των 5 προηγούμενων μαθημάτων είστε πλέον σε θέση να γράψετε κι εσείς πλέον τραγούδια «επιπέδου», τραγούδια που θα πουλήσουν σήμερα και θα ξεχαστούν αύριο, όμως μέχρι τότε εσείς θα έχετε πάρει τα λεφτά και θα έχετε σαλπάρει για Μαλδίβες. Στο τελευταίο μάθημα σας δίνω μερικές τελευταίες συμβουλές για ό,τι αποφασίσετε να κάνετε.

1. Απαράβατος κανόνας του ελληνικού τραγουδιού: Αν το λέει η Πρωτοψάλτη ή ο Νταλάρας, τότε είναι καλό. Ακόμα κι αν λένε τραγούδια από τη Στρουμφοκασέτα. Εκμεταλλεύσου το.

2. Η emο μουσική δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί στην Ελλάδα, δυστυχώς ή ευτυχώς. Αν, πάντως, θέλεις να κερδίσεις τα παιδιά με τις φράντζες, κάνε το εξής: Κλείσου σε μια ντουλάπα για μια βδομάδα και όταν βγεις γράψε αυτά που αισθάνεσαι. Με κάθε ανατριχιαστική λεπτομέρεια.

3. Το καλύτερο που μπορεί να συμβεί στο τραγούδι σου είναι να «γυαλίσει» σε κάποια διαφημιστική, που θα θέλει να «ντύσει» το σποτ του πελάτη της με το αριστούργημά σου. Μην τολμήσεις να αρνηθείς μια τέτοια προοπτική, ακόμα κι αν είναι για εταιρεία κατασκευής κωλοβυθομέτρων. Παραδειγματίσου από τον μετρ του είδους, Χατζηγιάννη.

4. Όταν η έμπνευση δε σου χτυπά την πόρτα, κάνε μια διασκευή ξένου τραγουδιού στα ελληνικά. Είναι πολύ της μόδας, και σε βγάζει από τον κόπο – μόνο στίχους έχεις να γράψεις.

5. Ό,τι κι αν κάνεις, ακολούθησε το ρυθμό της εποχής. Ένα δημοφιλές videοgame, μια μάρκα ρούχων, μια συνηθισμένη βρισιά, όλα αυτά κατά καιρούς έχουν γίνει μεγάλα σουξέ. Κάνε κι εσύ το κομμάτι σου.

6. Αν όλα αυτά δε σε ικανοποιούν και πιστεύεις ότι μπορείς να κάνεις πραγματικά καλή μουσική που θα κρατήσει περισσότερο από μια τσιχλόφουσκα, τότε δύο είναι οι λύσεις. Η πρώτη είναι να μεταναστεύσεις σε μια πιο ώριμη μουσικά χώρα, όπου θα μπορέσεις πραγματικά να πετύχεις αυτά που αξίζεις. Αν πάλι δε θες να μετακομίζεις, τότε μπες στην undergrοund μουσική σκηνή, όπου θα βρεις πολλούς και πολλές σαν εσένα. Αλλα από λεφτά; Μην περιμένεις πολλά.

Λοιπόν; Πάμε να σκίσουμε στα charts;

Advertisements