ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΩΝ

Σκηνές φαρ ουεστ εκτυλίχθηκαν χθες το ____(1)_____ στο ____(2)____ , όταν ένας ____(3)_____ και ο ____(4)_____ γείτονάς του αντάλλαξαν πυροβολισμούς για ασήμαντη αφορμή*. Ο _____(5)_____ τραυματίστηκε στο ____(6)_____ και μεταφέρθηκε στο ____(7)_____, όπου νοσηλεύεται ____(8)____ . Οι κάτοικοι της περιοχής μιλούν για ____(9)_____ και ζητούν καλύτερη αστυνόμευση.

(1) Πότε συνέβη το γεγονός; Παραδόξως, οι περισσότερες ανταλλαγές πυροβολισμών συμβαίνουν μέρα μεσημέρι – το βράδυ δεν έχουμε ανταλλαγές πυροβολισμών, αλλά εν ψυχρώ δολοφονίες, και όχι από ερασιτέχνες που έτυχε να πάρουν ένα πιστόλι, αλλά από επαγγελματίες.

(2) Σε ποια περιοχή συνέβη; Να ξέρει ο κόσμος, να μην ξαναπατήσει – άμα ο γείτονας πυροβολεί τον γείτονα, φαντάσου τι θα κάνει σε έναν ξένο!

(3), (4) ΟΚ, βαρέθηκα να το λέω: Γράφουμε την ηλικία. Αν δεν το έχετε καταλάβει ακόμα αυτό, είστε ανίκανοι ακόμα και γι’αυτό το τόσο απλό επάγγελμα!

*Απλά μια παρατήρηση: Στα δελτία ειδήσεων θεωρούμε πως οποιοσδήποτε λόγος είναι ασήμαντος για να αρχίσεις στα καλά καθούμενα να πυροβολείς τον άλλο. Ακόμα κι αν του βίασε τη μάνα και την αδερφή, ακόμα κι αν διέδωσε σε όλη την Αθήνα ότι είναι γκέι, ακόμα κι αν έχει βγάλει στο Ίντερνετ βίντεο που τον δείχνει να κάνει σεξ με μια άπλυτη κάλτσα – όλα αυτά είναι «ασήμαντες αφορμές». Capito?

(5) Πάντα, τουλάχιστον ένας από τους δύο τραυματίζεται – αλλιώς το γεγονόε έχει τόσο ενδιαφέρον όσο μια παρέα 5χρονων που παίζουν «πόλεμο» με κλαδιά και ψεύτικα πιστόλια.

(6) Πού τραυματίστηκε ο τραυματίας πιστολέρο; Σε κανά χέρι ή κανά πόδι; Ή σε κανένα ζωτικό σημείο; Ελπίζουμε πάντα στο δεύτερο.

(7) Σε ποιο νοσοκομείο τον πήγανε; Σε κάποιο από αυτά που δεν έχουν εντατική μονάδα ή χειρουργείο; Αυτό θα βόλευε πολύ για να προετοιμάσει το κοινό για το επόμενο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ: «Χωρίς γιατρούς λειτουργεί το Χ Νοσοκομείο, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των Ελλήνων ασφαλισμένων» κλπ κλπ κλπ.

(8) Μας ενδιαφέρει η κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Τρεις είναι οι πιθανότητες: Είτε έχει διαφύγει τον κίνδυνο, είτε η κατάστασή του είναι σταθερή, είτε νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, κοινώς χαροπαλεύει. Χρεάζεται να σας πω πάλι ποια περίπτωση μας βολεύει πιο πολύ;

(9) Οι κάτοικοι της περιοχής άλλο που δε θέλουν να βγουν στην κάμερα, να πουν την παπαριά τους και μετά να καμαρώνουν σαν γύφτικα σκεπάρνια στις παρέες τους ότι βγήκαν στην τηλεόραση – Άντι Γουόρχολ, στ’αλήθεια ήσουν ιδιοφυία. Συνήθως, οι κάτοικοι θα μιλήσουν για οικογενειακή βεντέτα ή για ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Και στις δύο περιπτώσεις, το σίγουρο είναι ότι θα κατηγορήσουν την αστυνομία που δεν κάνει τίποτα.

ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΠΑΙΚΤΗ (ΠΡΙΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ)

Παίκτης του ___(1)____ θα πρέπει να θεωρείται για τα επόμενα ___(2)___ χρόνια ο ____(3)____ διεθνής ___(4)____  ____(5)_____ της ____(6)_____ , ____(7)______ . Η διοίκηση της ομάδας έχει συμφωνήσει σε όλα με τον/την ____(8)____ και απομένουν μόνο οι/τα ____(9)____ για την ολοκλήρωση της μεταγραφής.

(1) Σε ποια ομάδα θα έρθει ο παίκτης; Όσο πιο δημοφιλής, τόσο το καλύτερο.

(2) Αυτό το «θα πρέπει να θεωρείται για τα επόμενα Χ χρόνια» είναι η μεγαλύτερη απάτη της αθλητικής δημοσιογραφίας – στο 99% των περιπτώσεων, το συμβόλαιο δεν προλαβαίνει να λήξει!

(3) Κι όμως, κι εδώ θα χρειαστεί να αναφέρετε την ηλικία του – όσο πιο μικρός, τόσο πιο μεγάλη η μεταγραφή. Τουλάχιστον θεωρητικά, γιατί υποτίθεται ότι επενδύεις σε ταλέντο. Αν και συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις επενδύεις σε καλοκαιρινά παλτά, που τα πετάς τον χειμώνα.

(4) Σχεδόν πάντα, ο παίκτης είναι διεθνής με την Εθνική ομάδα της χώρας του – αυτό του προσδίδει περισσότερο κύρος στον παίκτη και στην είδηση, ακόμα κι αν αναφερόμαστε στην Εθνική ομάδα Εφήβων πριν 15 χρόνια. Ανάφερε από ποια χώρα είναι – άλλο να είναι Αργεντίνος και άλλο να είναι από τα Νησιά Φίτζι.

(5) Σε ποια θέση παίζει ο παίκτης; Συνήθως, οι οπαδοί τρελαίνονται με τους επιθετικούς, γιατί νομίζουν ότι είναι όλοι ψυχροί εκτελεστές. Αλλά και αμυντικός ή μέσος να είναι, δεν τους χαλάει καθόλου, επειδή διάβασαν στον «Πρωταθλητή» ή στην «Πράσινη» ότι είναι ο καλύτερος παίκτης του πλανήτη και η ομάδα τον άρπαξε μέσα από τα χέρια της Τσέλσι και της Ρεάλ.

(6) Από ποια ομάδα τον απέκτησε; Προφανώς, όσο μεγαλύτερο το όνομα της προηγούμενης ομάδας του παίκτη, τόσο μεγαλύτερο κύρος αποκτά η μεταγραφή. Καλύτερα να πάρεις τον τελευταίο παγκίτη της Μπαρτσελόνα, παρά το αστέρι της Τομπόλ Κοστανάι – τουλάχιστον θεωρητικά.

(7) Ε, αφού τα είπες όλα, μόνο ένα έμεινε να ακούσει ο οπαδός που κρέμεται από τα χείλη σου: Το όνομα του ποδοσφαιριστή. Και φρόντισε να γεμίσει το στόμα σου με το όνομά του. Αν είναι Βραζιλιάνος και έχει 15 ονόματα (π.χ. Μάρσιο Καρβάλιο Ντε Σόουζα Φερναντάο Μεντόζα), πέστα όλα – θα τους εντυπωσιάσεις.

(8) Για να μην έχει ανακοινωθεί ακόμα η μεταγραφή, σημαίνει ότι είτε υπάρχει συμφωνία με τον παίκτη, αλλά η ομάδα του ζητάει περισσότερα, είτε υπάρχει συμφωνία με την ομάδα του, αλλά ο παίκτης θέλει μεγαλύτερο μισθό. Και στις δύο περιπτώσεις, ακολουθεί η φράση…

(9) …»απομένουν μόνο οι υπογραφές/τα τυπικά για την ολοκλήρωση της μεταγραφής». Βέβαια, αυτό το «μόνο» είναο παραπλανητικό – οι μισές μεταγραφές σε αυτό το «τυπικό» στάδιο χαλάνε. Αλλά είναι και ένα μέσο πίεσης προς την ελληνική ομάδα: «Τώρα βουίζει όλος ο κόσμος ότι θα τον πάρετε, οπότε δώστε κάτι παραπάνω και πάρτε τον, αλλιώς οι οπαδοί θα σας σπάσουν τα αυτοκίνητα. Και φυσικά εμείς θα έχουμε να λέμε ότι ανακοινώσαμε πρώτοι απ’όλους την ολοκλήρωση της μεταγραφής». Σατανικό, ε;

ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΠΑΙΚΤΗ (ΟΤΑΝ ΦΤΑΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ)

Την αποθέωση από ____(1)____ οπαδούς του ____(2)____ γνώρισε το νέο απόκτημα της ομάδας, ο ___(3)____  ____(4)_____, ____(5)____ , κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Ο παίκτης εξέφρασε την ικανοποίησή του για ____(6)____ και τόνισε ότι ήρθε στην Ελλάδα για ____(7)_____ .

(1) Πόσοι οπαδοί μπήκαν στον κόπο να πάνε να τον υποδεχτούν στο αεροδρόμιο, μόνο και μόνο για να τους φτύσει κανονικά αυτός και να φυγαδευτεί από την πίσω πόρτα σε ιδιωτικό αυτοκίνητο; Όσοι περισσότεροι, τόσο το καλύτερο – αν δεν είναι αρκετοί, λέμε και κάνα-δυο χιλιάδες παραπάνω, δεν πειράζει.

(2) Ε, προφανώς θα γράψεις ποιας ομάδας είναι όλοι αυτοί οι οπαδοί – δεν θέλει πολύ μυαλό.

(3), (4) Εδώ θα γράψεις είτε την ηλικία και την εθνικότητά του, είτε την ηλικία και τη θέση στην οποία αγωνίζεται, είτε την εθνικότητά του και τη θέση στην οποία αγωνίζεται. Δεν είναι πολύ ωραίο να έχεις πολλές επιλογές;

(5) Ε, γράψε και το όνομα του παίκτη – αυτή τη φορά πες το πιο σύντομα, γιατί πλέον ο κόσμος ξέρει το πλήρες όνομά του και δε θα ενθουσιαστεί το ίδιο.

(6) Συνήθως οι νεοαποκτηθέντες παίκτες δηλώνουν ικανοποιημένοι που ήρθαν σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα (εδώ γελάνε), ικανοποιημένοι από την ολοκλήρωση της μεταγραφής, ή ικανοποιημένοι που ήρθαν σε μια τόσο ωραία χώρα όπως η Ελλάδα (αυτοί δεν το κρύβουν καν ότι ήρθαν για τουρισμό). Οι οπαδοί θέλουν πολύ να ακούσουν αυτές τις βαρύγδουπες δηλώσεις, όπως και τις άλλες…

(7) …ότι δηλαδή ο παίκτης ήρθε στην Ελλάδα για να βάλει πολλά γκολ, για να αγωνιστεί στο Champions League, επειδή από μικρό παιδί στις φαβέλες της Βραζιλίας υποστήριζε τον Ολυμπιακό του Αναστόπουλου και του Τσιαντάκη κλπ. Οι οπαδοί τρελαίνονται με κάτι τέτοια.

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ

Βαρύ είναι το κλίμα για τον ___(1)____ , ____(2)_____ , μετά την εμπλοκή του σε σκάνδαλο ____(3)_____ . Σύσσωμη η αντιπολίτευση ζητά ____(4)____ , ενώ αρκετοί είναι και οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που ζητούν ____(5)____ . Πάντως, τόσο ο Πρωθυπουργός, κ. ____(6)____ όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ____(7)____ τηρούν σιγή ιχθύος γύρω από το θέμα.

(1) Ποια είναι η ιδιότητα του μπλεγμένου πολιτικού προσώπου; Είναι βουλευτής; Υπουργός; Σύμβουλος του Πρωθυπουργού; Όσο πιο υψηλά ιστάμενος, τόσο πιο πικάντικο το σκάνδαλο – ειδικά αν έχει και σεξ μέσα.

(2) Τώρα πες και το όνομά του – δεν είναι υπέροχο να μπορείς να αναφέρεις ΚΑΙ το όνομά του και όχι απλά την ηλικία του; Ε;

(3) Αναφέρετε το σκάνδαλο της ημέρας, άντε της εβδομάδας – με το ρυθμό που βγαίνουν αυτές τις μέρες τα σκάνδαλα, σε λίγο θα έχουμε και το σκάνδαλο της ώρας.

(4) Η αντιπολίτευση είναι ικανή σε τέτοιες περιπτώσεις να ζητήσει πραγματικά οτιδήποτε: Από παραίτηση του μπλεγμένου, μέχρι και πρόωρες εκλογές! Άμα έχεις το πάνω χέρι, κάνεις ό,τι γουστάρεις.

(5) Ε, σιγά να μην αντιδρούσαν και στελέχη του κόμματος στο οποίο ανήκει ο μπλεγμένος! Ο Υφυπουργός που θέλει να αναβαθμιστεί, ο φιλόδοξος βουλευτής που θέλει να μπει σε Υπουργείο, ο επιλαχών βουλευτής που θέλει να του φάει το έδρανο…Συνήθως, αυτοί ζητούν την παραίτησή του ή την άρση της βουλευτικής του ασυλίας. Ή και τα δύο – γιατί να μην είμαστε πλεονέκτες;

(6) Γράψτε το όνομα του εκάστοτε Πρωθυπουργού – επιβάλλεται, γιατί συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις ο Πρωθυπουργός εξαφανίζεται και ο κόσμος ξεχνάει την ύπαρξή του.

(7) Χα! Εδώ δε γράφετε τίποτα. Σιγά μην του κάνουμε και τη χάρη του κυβερνητικού εκπροσώπου να λέμε συνέχεια το ονοματάκι του. Μην κοιτάτε που μερικοί είναι φίρμες για τους δικούς τους λόγους…

ΛΗΣΤΕΙΑ

Ένοπλη ληστεία σημειώθηκε ____(1)____ σε _____(2)_____ στο ____(3)____ . Ο/Οι δράστης/ες, με την απειλή ___(4)____ , απέσπασαν από το ταμείο ____(5)____ και κατόπιν διέφυγαν με ____(6)_____ . Είναι η _____(7)_____ ληστεία που πραγματοποιείται στην περιοχή το τελευταίο ____(8)______ , και οι κάτοικοι δηλώνουν απροστάτευτοι από τους κακοποιούς.

(1) Πότε έγινε η ληστεία; Στις τράπεζες συνήθως γίνονται πρωί, ενώ σε περίπτερα και ψιλικατζίδικα το βράδυ.

(2) Σε τι κατάστημα έγινε η ληστεία; Άλλο κύρος έχει μια ένοπλη ληστεία σε μεγάλη τράπεζα, και άλλο μια παρέα ανηλίκων που κλέβει τσίχλες από το περίπτερο της κυρα-Τασίας.

(3) Πού έγινε η ληστεία; Αυτό θα μας βοηθήσει στη συνέχεια, στο (7).

(4) Πάντα υπάρχει ένα όπλο – εκτός κι αν οι δράστες απειλούν το θύμα ότι θα του γαργαλήσουν τις πατούσες μέχρι θανάτου. Προτιμούμε πάντα τα πιστόλια, γιατί κάνουν καλύτερο γκελ στο κοινό.

(5) Πόσα λεφτά εκλάπησαν; Όσο μεγαλύτερη μπάζα, τόσο το καλύτερο για το αχόρταγο κοινό – ειδικά αν πρόκειται για τράπεζα, οπότε ικανοποιούνται και οι εκδικητικές του τάσεις. Βέβαια, υπάρχει και η διπλωματική λύση του «απέσπασαν άγνωστο ποσό», όταν δεν έχουμε την παραμικρή ιδέα για την μπάζα και δεν θέλουμε να ρισκάρουμε λέγοντας ένα ποσό στην τύχη.

(6) Πώς διέφυγαν από τον τόπο του εγκλήματος; Με παπάκι; Με αυτοκίνητο που τους περίμενε στη γωνία; Με τα πόδια; Με ελικόπτερο; Αυτό το τελευταίο είναι και το πιο εντυπωσιακό – και έχει ήδη πετύχει καλές θεαματικότητες στην περίπτωση της απόδρασης από φυλακές.

(7) και (8) Εδώ θα κουραστείτε λίγο. Θα πρέπει να ψάξετε τα αρχεία σας και να βρείτε πόσες ληστείες έχουν γίνει στη συγκεκριμένη περιοχή τον τελευταίο καιρό – μπορεί να είναι μια βδομάδα, ένας μήνας, ένας χρόνος ή όσο εσείς κρίνετε πιο εντυπωσιακό. Κι αν έχουν γίνει και στο συγκεκριμένο κατάστημα, ακόμα καλύτερα!

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Πλήρη ανατροπή του πολιτικού σκηνικού δείχνει η νέα δημοσκόπηση της ___(1)____ για λογαριασμό του ____(2)____ . Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το ____(3)____ προηγείται  του ___(4)____ με ____(5)____ % στην πρόθεση ψήφου, ενώ καταλληλότερος πρωθυπουργός θεωρείται ο ____(6)_____ με ποσοστό ___(7)____ %, έναντι ____(8)____ % του ____(9)_____ . Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, η ____(10)_____ πληρώνει τα ____(11)_____ .

(1) Εδώ γράφετε ποια εταιρεία έκανε τη δημοσκόπηση – πριν από μερικά χρόνια νομίζαμε όλοι ότι ήταν περιττό, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει νόημα.

(2) Πάντα κάποιος παραγγέλνει αυτές τις δημοσκοπήσεις. Και, όπως στα εστιατόρια, έτσι και στις δημοσκοπήσεις παραγγέλνει ό,τι θέλει αυτός. Γι’αυτό, μπορείς να καταλάβεις πολλά πράγματα από το αν η δημοσκόπηση έγινε για λογαριασμό μιας παραδοσιακά δεξιάς εφημερίδας ή για ένα κανάλι που πρόσκειται σε συγκεκριμένο κόμμα.

(3) Ποιο κόμμα προηγείται στην τελευταία δημοσκόπηση; Πιθανότατα δεν θα είναι το ίδιο με την προηγούμενη δημοσκόπηση – έτσι πάνε αυτά τα πράγματα: Το Α κόμμα κάνει μαλακία, το Β κόμμα βγαίνει πρώτο στα γκάλοπ, μετά το Β κόμμα κάνει μαλακία, το Α κόμμα ανεβαίνει στα γκάλοπ κ.ο.κ.

(4) Ποιο κόμμα έχασε έδαφος; Στη συνέχεια του δελτίου θα αναλύσουμε σε βάθος τους λόγους που οδήγησαν στην «καθίζηση» του κόμματος.

(5) Με τι διαφορά προηγείται το πρώτο κόμμα; Αυτό έχει σημασία για να δούμε αν θα ήταν σε θέση να συστήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, αν γινόντουσαν σήμερα εκλογές, και αν οι αναποφάσιστοι αποφάσιζαν να μην ψηφίσουν τίποτα. Είναι τόσα πολλά τα «αν», που αυτό το στοιχείο είναι πρακτικά άχρηστο – κι όμως, όλοι ασχολούνται μαζί του. Κάντε κι εσείς το ίδιο.

(6) Ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός; Ο «Κανένας», αλλά αυτό δεν το παραδέχεται ποτέ κανείς. Εμείς αναφέρουμε τον δεύτερο καταλληλότερο μετά τον «Κανένα».

(7), (8) Πάντα αναφέρουμε τα ποσοστά, γιατί μπερδεύουν τον κόσμο και περιμένει το επόμενο ρεπορτάζ για να του κάνει την αφαίρεση και να μάθει πόση διαφορά έχουν οι δύο διεκδικητές του χρίσματος. Δεν είμαστε όλοι μαθηματικές διάνοιες – αλλά οι περισσότεροι από εμάς είμαστε ηλίθιοι. Σε αυτό μπορείς πάντα να ποντάρεις άφοβα.

(9) Ποιος είναι δεύτερος και καταϊδρωμένος; Μην ξεχάσουμε στο επόμενο ρεπορτάζ να τονίσουμε τους λόγους για τους οποίους η εικόνα του δεν έχει πια πέραση στους ψηφοφόρους.

(10) Κάποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα βγαίνει πάντα χαμένο. Ποιο είναι αυτό; Η αντιπολίτευση ή η κυβέρνηση; Αυτό έχει μεγάλη σημασία, γιατί οι πολιτικοί αναλυτές πάντα βρίσκουν καλούς λόγους για τους οποίους τα ποσοστά του συγκεκριμένου κόμματος έπεσαν – ακόμα κι αν δεν είναι πάντα υπαρκτοι.

(11) …και εδώ γράφουμε αυτούς τους λόγους: Είναι ένα εποχιακό σκάνδαλο που σε μια βδομάδα θα έχουμε ξεχάσει όλοι γιατί θα έχει βγει ένα άλλο, καλύτερο; Είναι τα αντιλαϊκά φορολογικά μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση; Είναι το γεγονός ότι ο πρόεδρος του κόμματος είναι τόσο βλάκας που δεν ξέρει ούτε ποδήλατο; Πάντα υπάρχει μια καλή δικαιολογία για κάποιον που θέλει να βρει κάποια…

Advertisements