Ποιος είπε ότι η δημοσιογραφία είναι δύσκολο επάγγελμα; Αν ήταν, δεν θα υπήρχε τέτοιος κορεσμός στον κλάδο. Αλλά είναι εύκολη, τόσο εύκολη που ο καθένας μπορεί να την εξασκήσει. Για του λόγου το αληθές, σας παρουσιάζω έναν εύκολο οδηγό, με τον οποίο θα μπορείτε κι εσείς να φτιάξετε το δικό σας, ολόδικό σας δελτίο ειδήσεων! Αρκεί να ακολουθήσετε τις απλούστατες οδηγίες και να συμπληρώσετε τα κενά αναλόγως με την περίσταση. Ακολουθεί ο αναλυτικός οδηγός για 12 δημοφιλή θέματα των δελτίων ειδήσεων – σε δύο μέρη, γιατί είναι μεγάλος.

ΤΡΟΧΑΙΟ

____(1)_____ θάνατο βρήκε/αν __(2)___   ____(3)____ , όταν το ___(4)___ στο οποίο επέβαινε/αν ____(5)_____ στο __(6)__ χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού _____(7)_______ . Σύμφωνα με την Τροχαία, αιτία του δυστυχήματος ήταν _____(8)______ .

(1) Στα δελτία ειδήσεων, ένας θάνατος δεν είναι ποτέ ένας απλός «θάνατος» – αν ήταν απλός, ποιος ο λόγος να τον βγάλουμε σε δελτίο; Ένας θάνατος μπορεί να είναι τραγικός, φρικτός, αιματηρός και κάποια άλλα πράγματα, που θα αναλύσουμε παρακάτω. Για τα τροχαία, πάντως, προτιμάται το «τραγικός».

(2) Εδώ σημειώνετε τον αριθμό των νεκρών – όσο περισσότεροι, τόσο μεγαλύτερη η είδηση.

(3) Εδώ γράφετε την ηλικία των θυμάτων. Παλιά θα μπορούσατε να αναφέρετε και τα ονόματα, αλλά δυστυχώς αυτά τα τρισκατάρατα «ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα» έχουν απαγορεύσει αυτόν τον θεάρεστο κανιβαλισμό.

(4) Γράφετε τον τύπο του οχήματος. Ήταν ΙΧ; Ήταν νταλίκα; Ήταν ΚΤΕΛ; Όσο μεγαλύτερο, τόσο το καλύτερο – το ίδιο είναι να βλέπεις μια στραπατσαρισμένη νταλίκα και το ίδιο ένα διαλυμένο Punto; Μην ξεχνάτε ότι πάνω απ’όλα, οι ειδήσεις είναι σόου.

(5) Εδώ θα γράψετε τι συνέβη στο εν λόγω όχημα. Πέρασε στο αντίθετο ρεύμα; Συγκρούστηκε μετωπικά με άλλο όχημα; Έπεσε πάνω στις προστατευτικές μπάρες; Έπεσε σε χαντάκι; Αν υπάρχουν πικάντικες λεπτομέρειες, μην τις παραλείψετε – αν δεν το κάνετε εσείς, θα το κάνουν τα άλλα δελτία.

(6) Σε ποιο χιλιόμετρο έγινε το ατύχημα; Η πληροφορία αυτή είναι σημαντική, γιατί μπορεί να οδηγήσει στην προαιρετική ατάκα «ένα σημείο στο οποίο έχουν σημείωθεί πολλά παρόμοια ατυχήματα», η οποία δείχνει το κοινωνικό πρόσωπο του δελτίου.

(7) Προφανώς και θα γράψετε σε ποια Εθνική Οδό συνέβη το «δυστύχημα» (ακούγεται πολύ πιο ωραίο από το απλό «ατύχημα»), για τον ίδιο λόγο που αναφέραμε στο (6): Πώς θα κατηγορήσετε τον κρατικό μηχανισμό για ολιγωρία αλλιώς;

(8) Οφείλεται σε υπερβολική ταχύτητα; Σε κατανάλωση αλκοόλ; Κάποιος λόγος θα υπάρχει, τέλος πάντων. Γράψτε τον.

ΘΑΝΑΤΟΣ ΔΙΑΣΗΜΟΥ

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία ___(1)___ ο/η ___(2)___  ____(3)____ , ____(4)_____ , μετά από ____(5)_____ . Η κηδεία του θα τελεστεί αύριο στο ___(6)____ .

(1) Προφανώς και πρέπει να γράψετε την  ηλικία του αποθανόντος. Ανάλογα με την ηλικία του θα χαρακτηριστεί ο θάνατός του (ή η «απώλειά» του) ως απρόσμενος, ή ως αναμενόμενος, αν είχε κάποια ανίατη ασθένεια – αλλά μην πείτε τη λέξη «αναμενόμενος», θα σας πάρουν με τις πέτρες. Υπονοήστε το αλλιώς – βλέπε (5).

(2) Χρησιμοποιήστε έναν καλό επιθετικό προσδιορισμό που χαρακτηρίζει τον αποθανόντα – συχνότερα χρησιμοποιούνται τα «δημοφιλής/λαοφιλής», «αγαπημένος», «διεθνούς φήμης» κλπ.

(3) Γράψτε την ιδιότητα του αποθανόντος – Προσοχή! Ακόμα κι αν στα τελευταία χρόνια της ζωής του/της είχε γίνει έμπορος ναρκωτικών, πουτάνα στη Συγγρού ή ρακοσυλλέκτης, εσείς χρησιμοποιήστε την ιδιότητα με την οποία έγινε «δημοφιλής» και «αγαπημένος» στο κοινό.

(4) Ε, το όνομά του/της δε θα το πείτε; Αρκετά κρατήσατε το κοινό σε αγωνία!

(5) Πώς πέθανε; Μετά από «πολύχρονη μάχη με την επάρατη νόσο» (το πιο συνηθισμένο); Από «φυσικά αίτια» (αντενδείκνυται η συγκεκριμένη αναφορά σε καρδιακά ή εγκεφαλικά επεισόδια, γιατί αγριεύει το κοινό); Γράψτε το.

(6) Μπορεί ο κόσμος να θέλει, για κάποιον ανεξιχνίαστο λόγο, να πάει στην κηδεία του/της νεκρού/ής. Μην τους στερήσετε την ευκαιρία. Γράψτε σε ποιο νεκροταφείο θα γίνει η κηδεία.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ/ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΑΘΟΥΣ

Ένα/Μία πρωτοφανές/ής ____(1)_____ σημειώθηκε χθες το βράδυ στο ___(2)____ , όπου ένας/μία ____(3)_____ σκότωσε με ____(4)_____ τον/την ____(5)_____ του/της και κατόπιν ____(6)_____ . Σύμφωνα με γείτονες, ο/η ____(7)_____ αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα.

(1) Προφανώς, θα γράψετε τι είδους έγκλημα είναι!

(2) Επίσης, απαραίτητο είναι να γράψετε και την περιοχή στην οποία συνέβη το έγκλημα.

(3) Μην τα ξαναλέμε, γράφετε την ηλικία του/της δράστη.

(4) Ποιο ήταν το φονικό όπλο; Η αναφορά του προσδίδει ένα στοιχείο αστυνομικής ταινίας στο ρεπορτάζ και αυξάνει το ενδιαφέρον του κοινού – ειδικά αν είναι τσεκούρι, αλυσοπρίονο, κομπρεσέρ ή κάτι άλλο πρωτότυπο.

(5) Ποιον σκότωσε; Μάνα; Πατέρα; Παιδί; Σύζυγο; Θα δείτε στο (7) πού χρησιμεύει αυτό.

(6) Πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις (ιδίως στις οικογενειακές τραγωδίες) ο δράστης επιχειρεί να αυτοκτονήσει. Οπότε το κενό θα συμπληρωθεί με τη φράση «αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει», αν δεν τα κατάφερε, ή «αυτοκτόνησε», αν τα κατάφερε.

(7) Ο/η  δράστης δεν είναι εδώ απλώς ένας κοινός δολοφόνος. Αναλόγως με το ποιον έχει σκοτώσει, αποκτά τον χαρακτηρισμό «πατροκτόνος», «παιδοκτόνος», «μητροκτόνος» ή «συζυγοκτόνος». Οι χαρακτηρισμοί αυτοί είναι πιο έντονοι από το «δράστης» (είναι αυτό το «-κτόνος» που κάνει τη διαφορά) και αρέσουν ιδιαίτερα στο κοινό.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ

Εκρηκτική είναι η κατάσταση στην ____(1)____ , όπου ____(2)_____ καμικάζι έσπειρε τον θάνατο. Ο συνολικός απολογισμός από την επίθεση, που σημειώθηκε σε ___(3)____ στο κέντρο της ____(4)_____ ήταν ___(5)_____ νεκροί και ___(6)_____ τραυματίες. Τώρα, το ___(7)_____ απειλεί με αντίποινα, ενώ ο ___(8)______ καταδίκασε την επίθεση.

(1) Η πόλη στην οποία σημειώθηκε η επίθεση. Πιθανότατα κάπου στη Μέση Ανατολή.

(2) Η εθνικότητα του καμικάζι – συνήθως Παλαιστίνιοι είναι, αλλά ποτέ δεν ξέρεις.

(3) Πού έγινε η επίθεση; Σε σούπερ μάρκετ; Σε εμπορικό κέντρο; Σε μπουζουξίδικο; Απαραίτητη πληροφορία.

(4) Και πάλι αναφορά της πόλης.

(5) Ο αριθμός των νεκρών – αν τον φουσκώσετε και λίγο, αποκτά μεγαλύτερη αξία η είδηση.

(6) Ο αριθμός των τραυματιών – πάντα περισσότεροι από τους νεκρούς.

(7) Προφανώς, η χώρα που δέχτηκε την επίθεση θα αντιδράσει. Εδώ γράφετε αυτή τη χώρα – συνήθως είναι το Ισραήλ.

(8) Ο εκάστοτε Πρόεδρος των ΗΠΑ, ή ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ – πάντα κάποιος από αυτούς καταδικάζει τις επιθέσεις.

ΑΝΕΞΙΧΝΙΑΣΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει τη δολοφονία ενός/μίας ____(1)_____ μέσα στο σπίτι του/της στο ____(2)_____ . Άγνωστος ____(3)_____ στο ___(4)____  ___(5)___ φορές τον/την άτυχο/η ____(6)____ , ο/η οποίος/α ήταν πατέρας/μητέρα _____(7)_____ παιδιών. Η Αστυνομία επικεντρώνει τώρα τις έρευνές της στο περιβάλλον του θύματος προκειμένου να φτάσει στα ίχνη του δράστη.

(1) Είπαμε, γράφετε την ηλικία. Όσο νεότερο το θύμα,τόσο το καλύτερο.

(2) Και φυσικά γράφουμε και την περιοχή στην οποία συνέβη η δολοφονία.

(3) Τι του/της έκανε ο άγνωστος; Τον/Την πυροβόλησε; Τον/Τη μαχαίρωσε; Τον/Την τεμάχισε; Όσο πιο ανατριχιαστικό, τόσο το καλύτερο.

(4) Επειδή συνήθως αυτοί οι φόνοι γίνονται με πιστόλια ή μαχαίρια, είναι σημαντικό να ξέρει το κοινό πού το πέτυχε ο άγνωστος το θύμα: Στο κεφάλι; Στην πλάτη; Στα γεννητικά όργανα;

(5) Πόσες φορές μαχαίρωσε/πυροβόλησε το θύμα ο άγνωστος; Ήταν μια μπαμ και κάτω ή ήταν ένα μπαράζ πυροβολισμών ή μαχαιριών; Και οι σύο περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα ελκυστικές στο φιλοθεάμον κοινό.

(6) Γράψτε πάλι την ηλικία – κακό κι αυτό, να μην μπορείς να γράψεις ονόματα!

(7) Όσο περισσότερα παιδιά είχε το θύμα, τόσο το καλύτερο. Το κοινό συγκινείται με κάτι τέτοια, ξέρετε, τα ορφανά που μένουν πίσω, η τραγική μάνα/σύζυγος κλπ.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ

Εξακολουθεί να μαίνεται η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το ___(1)____ στο ____(2)_____ , η οποία ήδη έχει κατακάψει ___(3)____ στρέμματα δασικής έκτασης. Οι πυροσβέστες δίνουν μάχη για να αποτρέψουν την επέκταση της πύρινης λαίλαπας στο ____(4)____ , όμως αντίπαλοί τους στην προσπάθειά τους είναι οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή. Όπως όλα δείχνουν, η φωτιά ξεκίνησε από ____(5)_____

(1) Πότε ξέσπασε η πυρκαγιά; Μεσημέρι; Βράδυ; Όχι πως έχει καμία σημασία, αλλά δίνει έναν απαραίτητο χρονικό προσδιορισμό.

(2) Σε ποια περιοχή ξέσπασε η πυρκαγιά; Με εξαίρεση τις φωτιές στην Πάρνηθα και την Πεντέλη, όλες οι υπόλοιπες θα πρέπει να συνοδεύονται και από έναν χάρτη που να δείχνει πού βρίσκεται η περιοχή – γιατί το κοινό δε σκαμπάζει από γεωγραφία.

(3) Πόσα στρέμματα έχουν καεί μέχρι τώρα; Όχι πως οι περισσότεροι καταλαβαίνουν ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε 100 στρέμματα καμένου δάσους και σε 10.000 στρέμματα καμένου δάσους, αλλά όταν τα στρέμματα μετριούνται σε χιλιάδες προσδίδουν άλλη βαρύτητα στην είδηση.

(4) Βρείτε ένα χωριό που να βρίσκεται εκεί κοντά, το οποίο θεωρητικά να απειλείται από την πυρκαγιά. Αν και δεν θα το ξέρουν ούτε οι κάτοικοί του, το γεγονός ότι μια κατοικημένη περιοχή (έστω κι αν κατοικείται από δύο παππούδες κι έναν σκύλο) απειλείται δίνει έναν απαραίτητο τόνο δράματος στην είδηση.

(5) Πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά; Συνήθως, είτε από εμπρησμό, είτε από κάψιμο ξερών χόρτων. Αλλά εμείς υποθέτουμε σχεδόν πάντα ότι πρόκειται για εμπρησμό, ώστε να γίνει περισσότερος ντόρος – αν πούμε από την αρχή ότι για όλα φταίει ένας ηλίθιος που δεν μπορεί να κάψει δυο χορταράκια, απαξιώνουμε από μόνοι μας την είδηση.

Advertisements