Μέχρι πριν λίγο καιρό, αν ρώταγες έναν Έλληνα ποιο πιστεύει ότι είναι το πιο επικερδές επάγγελμα, το πιο πιθανό είναι να σου απαντούσε «εισοδηματίας». Αλλά τώρα πια, όλοι γνωρίσαμε ένα νέο επάγγελμα, με πολύ καλύτερες προοπτικές, δυνατότητα γρήγορης ανέλιξης και πολύ καλούς μισθούς: Καλόγερος. Μάλιστα, κυρίες και κύριοι: Καλόγερος. Ξεκινάς από μικρή ηλικία ως απλός μοναχός. Δεν πληρώνεις τίποτα, όλα είναι τζάμπα – εκτός κι αν θέλεις να πηδήξεις, οπότε θα πρέπει να πληρώσεις, αν και όλο και κάποιος θα βρεθεί να σε βοηθήσει μέσα στο μοναστήρι χωρίς να ζητήσει αντίτιμο – να’ναι καλά η περίφημη «χριστιανική αγάπη». Μετά από μερικά χρόνια πιστής υπηρεσίας, θα γίνεις ηγούμενος. Και εκεί θα αρχίσει να ρέει το χρήμα άφθονο. Τι θες; Ακίνητα; Να φαν κι οι κότες! Λεφτά; Πιο πολλά κι από την Barclays! Γκόμενες; Στο πιάτο! Γκόμενους; Ακόμα καλύτερα!

Η επόμενη φράση θα έπρεπε να ξεκινάει με την κλασική επωδό «Πέρα από την πλάκα…». Αλλά σε αυτό το blog, δεν υπάρχει τίποτα πέρα από την πλάκα. Η μιζέρια και η γκρίνια δεν είναι ευπρόσδεκτες εδώ. Γι’αυτό, συνεχίζουμε στο ίδιο στυλ.

Οι άνθρωποι της Εκκλησίας, που λέτε, μπορεί πλέον να μην αποτεούν παράδειγμα προς μίμησιν για τις ηθικές τους αξίες (μάλλον παράδειγμα προς μήνυσιν είναι), αλλά σίγουρα κανείς δεν μπορεί να τους συναγωνιστεί σε επιχειρηματικό δαιμόνιο: Χάρη σε παραθυράκια του νόμου, απατεωνιές και συμβόλαια ηλικίας ολόκληρων αιώνων, ισχυρίζονται ότι τους ανήκει όλη η Ελλάδα! Δηλαδή, καλύτερα να μη γίνει ποτέ ο διαχωρισμός Εκκλησίας-Κράτους, γιατί θα τα πάρει όλα η Εκκλησία και το Κράτος θα μείνει με 2-3 βάλτους, μερικά καμμένα δάση και τη Μύκονο – μόνο αυτά δε ζητάνε. Όλα τα άλλα είναι δικά τους: Βουνά, λίμνες, θάλασσες, σπίτια, χωράφια, κατσίκια, ακόμα και το βρακί που φοράμε!

Και για του λόγου το αληθές, διαβάστε τι άλλες εκτάσεις διεκδικεί η Μονή Βατοπεδίου (ή Βατοπαιδίου ή όπως σκατά γράφεται – δεν έχει ξαναγίνει να μαλώνουν οι εφημερίδες ποια το γράφει σωστά και ποια λάθος!) σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με τίτλους ιδιοκτησία που διαθέτει από τις περιόδους της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και της Τουρκοκρατίας:

– Σύμφωνα με Χρυσόβουλλο του 1347, υπογεγραμμένο από τον Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Νικηφόρο Δ’ τον Φραγκοκτόνο, η Μονή Βατοπεδίου είναι ιδιοκτήτρια μιας έκτασης αρκετών στρεμμάτων στην περιοχή του Αμαρουσίου, η οποία τότε χρησίμευε σαν χεζοβολιό για περαστικά άλογα, γαϊδούρια και μουλάρια…Προφανώς, οι τότε προύχοντες είχαν φοβερή διορατικότητα, καθώς σε αυτήν την έκταση βρίσκεται σήμερα…το Ολυμπιακό Στάδιο! Ο Ηγούμενος Εφραίμ και η παρέα του σκοπεύουν τώρα να εκμεταλλευτούν εμπορικά την επένδυση των προκατόχων τους, χρησιμοποιώντας το ΟΑΚΑ σαν έδρα της ποδοσφαιρικής ομάδας της Μονής, της «Π.Ο. Βατοπέδι», η οποία σε λίγα χρόνια θα παίζει εγγυημένα στο Champions League, αφού ο πρόεδρος της ομάδας (ο Εφραίμ, ντε!) έχει ήδη αποφασίσει να φέρει στην ομάδα τον Ιμπραϊμοβιτς, τον Τζέραρντ, τον Ντιέγκο, τον Τέρι και τον Φαν Νίστελροϊ – στο τέρμα θα διατηρηθεί ο Άγιος Σπυρίδων ο Θαυματουργός, που ως εκ θαύματος μικραίνει τις διαστάσεις του τέρματος όταν η μπάλα πλησιάζει σ’αυτό.

– Διαταγή του 1628, υπογεγραμμένη από τον Πασά Γιουνούς Μπουμπούνογλου, αποδεικνύει την παραχώρηση στη Μονή Βατοπεδίου ενός ολόκληρου νησιού. Και δε μιλάμε για την Αστυπάλαια, ή για τους Λειψούς…Μιλάμε για την Κρήτη! Μάλιστα, την Κρήτη! Αλλά επειδή ο Εφραίμ δεν πολυσυμπαθεί τους Κρητικούς, σκοπεύει να την πουλήσει μισοτιμής σε κάποιο από τα γειτονικά κράτη – ήδη ακούγεται ότι την καλύτερη πρόταση έχει κάνει η Αίγυπτος με 25 ευρώ συν δύο καμήλες για τον ζωολογικό κήπο που πρόκειται να ανοίξει η Μονή (εκτός κι αν βρει κανένα Χρυσόβουλο που να της παραχωρεί και το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, οπότε θα τον βρει έτοιμο), αν και μια τέτοια κίνηση ίσως να διαταράξει τις καλές σχέσεις που παραδοσιακά έχει η Εκκλησία με τη γειτονική Τουρκία από την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Πάντως, η Μονή Βατοπεδίου σκοπεύει να διατηρήσει την κυριότητα των Μαλίων, ώστε να καρπωθεί τα έσοδα από τους αμέτρητους τουρίστες που συρρέουν στην περιοχή τα καλοκαίρια για να δείξουν τον κώλο τους στις κάμερες και να επιδοθούν σε τελετές χριστιανικής αγάπης στους δρόμους.

– Η λίμνη Βιστωνίδα δεν είναι η μόνη που διεκδικείται από εκκλησιαστικά χέρια (και τι χέρια!!!). Σύμφωνα με συμβόλαιο που φέρει την υπογραφή του Αλή Πασά, της Κυρά-Φροσύνης και του σκύλου τους, του Χακάν Σουκούρ, η Μονή Βατοπεδίου είναι ιδιοκτήτρια της Μεγάλης και της Μικρής Πρέσπας! Τι σημαίνει στην πράξη αυτό; Ξεχάστε τον υδροβιότοπο των Πρεσπών – αν ο Θεός ήθελε να σωθούν αυτά τα χαζοπούλια, θα τα είχε εφοδιάσει με λογική, όπως τον άνθρωπο. Τα φλαμίνγκο και τα άλλα πουλιά που προστατεύονται στην περιοχή θα εξοντωθούν και τα ομορφότερα εξ αυτών θα βαλσαμωθούν και θα στολίσουν αφενός το «Μουσείο Φυσικής Ιστορίας» που θα ανοίξει εκεί (ώστε να μαθαίνουν τα παιδιά τι ωραία που θα ζούσαν τα ζώα άμα δεν τα ενοχλούσαν οι δίποδοι μαλάκες του ζωικού βασιλείου, οι άνθρωποι) και αφετέρου το εξοχικό του Εφραίμ, το οποίο θα χτιστεί εκεί κοντά. Θεϊκές μπίζνες, στην κυριολεξία.

– Ένα ακόμα διάταγμα του 1533, υπογεγραμμένο από τον Σουλτάνο Σελτζούκ Καραμπουζούκ Λι, ορίζει ότι, επειδή ο Σουλτάνος δεν έβρισκε καμία χρησιμότητα για την Ακρόπολη, και τα έξοδα για να την γκρεμίσει θα ήταν δυσβάσταχτα, αποφάσισε να την παραχωρήσει στη Μονή Βατοπεδίου. Ευτυχώς, ο Εφραίμ και οι λοιποί Βατοπεδιανοί γνωρίζουν πολύ καλά τη χρησιμότητα της Ακρόπολης, και θα την εκμεταλλευτούν στο έπακρο: Θα στήσουν καντίνα που θα πουλάει το μικρό νερό 15 ευρώ (επειδή θα είναι ραντισμένο με αγιασμό), θα ανοίξουν μαγαζί με αναμνηστικά από την Ακρόπολη συνδυασμένα με χριστιανικά στοιχεία (π.χ. Παρθενώνες με σταυρό στην κορυφή, αγάλματα Ολύμπιων Θεών με τον σταυρό στο χέρι κλπ) και, αν οι δουλειές δεν πάνε καλά, θα την γκρεμίσει και στη θέση της θα χτίσει το Μέγαρο Βυζαντινής Μουσικής, ένα εντυπωσιακό κτίριο σαν την Αγιά-Σοφιά αλλά διπλάσιο, το οποίο θα γίνει το νέο σημείο αναφοράς για τους ξένους τουρίστες – ή τουλάχιστον μέχρι να μπουν μέσα και να συνειδητοποιήσουν ότι η «βυζαντινή μουσική» δεν είναι τίποτα άλλο παρά φάλτσοι παπάδες που τραγουδάνε a capella μελωδίες χωρίς ρυθμό και μέτρο.

– Τέλος, υπάρχει ακόμα μια έκταση που ανήκει στη Μονή Βατοπεδίου, όπως αποδεικνύει ένα Χρυσόβουλλο του 1184, εκδοθέν από τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Αλέξιο Ε’ τον Ανωφελή. Πρόκειται για μια τεράστια έκταση εκατοντάδων στρεμμάτων στην περιοχή των Σπάτων…Φαντάζομαι πως όλοι θα το έχετε ήδη καταλάβει: ΚΑΙ το Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος ανήκει στη Μονή Βατοπεδίου! Θα μου πείτε, τι να το κάνει το αεροδρόμιο η Μονή; Μην ανησυχείτε, το σχέδιο υπάρχει ήδη: Μια και η Ολυμπιακή πάει για φούντο, η Μονή Βατοπεδίου θα ανοίξει τη δική της αεροπορική εταιρεία, την Jesus Christ Airways, θα της αγοράσει και καμιά 500αριά αεροπλάνα (σιγά τα έξοδα, τόσα λεφτά έχει) και θα γίνει ο νέος μας εθνικός αερομεταφορέας! Και επιτέλους, αυτοί οι ρασοφόροι θα κάνουν επιτέλους και κάτι χρήσιμο – αν και ίσως κάποιοι να ενοχληθούν από το γεγονός ότι οι μόνες ταινίες που θα μπορούν να δουν κατά τη διάρκεια της πτήσης θα είναι τα «Πάθη του Χριστού» και ο «Ιησούς Από τη Ναζαρέτ».

Advertisements