Ο «σοφός λαός» μας έχει βγάλει διάφορες φοβερές σοφίες. Για παράδειγμα, ο «σοφός λαός» λέει ότι όποιος βιάζεται σκοντάφτει, αλλά και ότι το γοργόν και χάριν έχει. Βέβαια, το πόσο «σοφός» είναι αυτός ο λαός θα μπορούσε να το συμπεράνει κανείς από τη μουσική που ακούει, τα σκουπίδια που τρώει και τις εκπομπές που βλέπει στην τηλεόραση. Θα έλεγε κανείς πως δεν είμαστε απόγονοι του Πλάτωνα, του Σωκράτη και του Αριστοτέλη, αλλά του Πλούταρχου (του Γιάννη), του Γρηγόρη (Μικρογεύματα) και της Κατίνας (όχι της Παξινού).

Ο λαός μας (παρατηρήσατε ότι έκοψα το «σοφός»;) λέει και κάτι άλλα ωραία. Για παράδειγμα, λέει ότι κάποια πράγματα φέρνουν γούρι και κάποια άλλα φέρνουν γρουσουζιά. Πολλά από αυτά είναι «δανεικά» από άλλους λαούς, με δικές τους προλήψεις, αλλά τα περισσότερα είναι δικά μας (αν και άκουσα ότι τα διεκδικούν και οι Σκοπιανοί, μαζί με την Πελοπόννησο και την Κρήτη). Είναι να αναρωτιέσαι πώς τα σκεφτήκαμε όλα αυτά. Αν και κάτι τέτοια είναι πολύ απλά για έναν λαό που έχει να επιδείξει απίθανες κατασκευές, όπως το Ρίο-Αντίριο, το γιοφύρι της Άρτας και η ελληνική εθνική ταυτότητα.

Ας δούμε, τώρα, τι πραγματικά συμβαίνει με 10 πράγματα που ο λαός μας λέει ότι φέρνουν γούρι ή γρουσουζιά, αναλόγως…

Η Τρίτη και 13 είναι γρουσούζικη μέρα…

…ισχύει, αλλά μόνο αν το αυτοκίνητό σου είναι ζυγό και κυκλοφορείς μέσα στον Δακτύλιο.

Αν δεις μαύρη γάτα στο δρόμο, σημαίνει γρουσουζιά…

…μπούρδες. Αν δεις μαύρη γάτα στο δρόμο, το μόνο που σημαίνει είναι ότι πιθανότατα εκεί γύρω δεν θα δεις ποντίκια.

Αν βρεις τετράφυλλο τριφύλλι, τότε είναι μεγάλο γούρι…

…άουτς. Στην πραγματικότητα, αν βρεις τετράφυλλο τριφύλλι τότε είσαι κάπου κοντά στο Τσέρνομπιλ, κι εκεί κοντά θα βρεις και παιδάκια με τρία χέρια, ή σκύλους με έξι πόδια. Ε, δεν το λες και γούρι, ε;

Αν σπάσεις καθρέφτη, θα έχεις 7 χρόνια γρουσουζιά…

…Ε, όχι και γρουσουζιά! Απλά, δεν θα έχεις καθρέφτη να κοιταχτείς, θα βγαίνεις στο δρόμο σαν μουνί καπέλο και δεν θα πιάσεις γκόμενα για τα επόμενα τουλάχιστον 7 χρόνια – αλλά όχι επειδή είσαι γκαντέμης. Επειδή είσαι μαλάκας.

Αν πέσει κρασί στο τραπεζομάντιλο, σημαίνει καλή τύχη…

…όχι, λυπάμαι. Σημαίνει ότι κάποιος είναι ατσούμπαλος, και αυτό είναι κακή τύχη για την νοικοκυρά που θα αναγκαστεί να καθαρίσει τον λεκέ.

Αν δεις στο δρόμο ψόφιο ζώο, σημαίνει κακή τύχη…

…όχι ακριβώς. Αλλά σημαίνει ότι κυκλοφορεί κάπου εκεί κοντά κάποιος κάγκουρας με φτιαγμένο Subaru που τρέχει σαν ντοπαρισμένος Τζαμαϊκανός και, αν δεν προσέξεις, ίσως να έχεις την (κακή) τύχη του ζώου.

Αν δεις σαμιαμίδι στο σπίτι σου, σημαίνει καλή τύχη…

…μόνο αν εκείνη την ώρα βρίσκεται στο σπίτι η πεθερά σου, το δει και πάθει επιτόπου ανακοπή.

Αν σε τρώει η παλάμη σου, σημαίνει ότι θα πάρεις λεφτά…

…μπα, μάλλον σημαίνει ότι θα χάσεις λεφτά…Πιθανότατα έχεις ψώρα, και θα πρέπει να πληρώσεις για τα φάρμακα…

Αν περάσεις κάτω από ανοιγμένη σκάλα, σημαίνει κακή τύχη…

…βασικά, σημαίνει ότι είσαι μαλάκας. Γιατί αν δεν περάσεις κάτω από τη σκάλα, μειώνεις κατά 99,9% την πιθανότητα να φας κατακέφαλα έναν κουβά γεμάτο μπογιά ή κάποιο άλλο βαρύ αντικείμενο.

Αν χάσεις στα χαρτιά, δεν πειράζει, κερδίζεις στην αγάπη…

…χα! Καλή δικαιολογία για να πείσεις τον εαυτό σου ότι δεν έχασες και τίποτα, και εκείνα τα 2.000 ευρώ έτσι κι αλλιώς για πέταμα τα είχες, αλλά δεν πιάνει. Αν όντως ίσχυε αυτό, τότε θα ήμασταν όλοι ερωτευμένοι κι ευτυχισμένοι, εκτός από τους αριθμομνήμονες και τους γκρουπιέρηδες.