Σήμερα σας έχω μια αποκάλυψη, μία αποκάλυψη που δεν θα ακούσετε ποτέ από τον Τριανταφυλλόπουλο, δεν θα τη διαβάσετε ποτέ στα βιβλία του Λιακόπουλου, δεν θα την παρουσιάσει ποτέ ο Χαρδαβέλλας στις εκπομπές του. Ο κόσμος μας είναι φτιαγμένος σε υπολογιστή, κι εμείς είμαστε απλώς μερικά bits στα αμέτρητα Terabyte του. Εντάξει, δεν μπορώ να το αποδείξω – και λοιπόν; Υποθέτω πως υπάρχουν πολύ πιο γελοίες θεωρίες από τη δικιά μου, κι όμως υπάρχουν άνθρωποι που τις πιστεύουν (άσε που υπάρχουν και άνθρωποι που τις λένε στα σοβαρά). Απευθύνομαι, λοιπόν, μόνο σε όσους θέλουν να πιστέψουν: Ο κόσμος είναι φτιαγμένος σε υπολογιστή.

Συγκεκριμένα, το πρώτο λειτουργικό σύστημα που λειτούργησε στον κόσμο ήταν το World NP (No Population), το οποίο ήταν μια αποτυχία. Το interface του ήταν εντυπωσιακό, με background απέραντα δάση, ζούγκλες, θάλασσες και άλλα υπέροχα τοπία. Μόνο που δεν είχε απολύτως τίποτα μέσα εκτός από αυτά. Δηλαδή, άνοιγες τον υπολογιστή, έβλεπες τις εικόνες και τέλος. Ούτε προγράμματα, ούτε task manager, ούτε εικονίδια. Τίποτα.

Ακολούθησαν τα World 3.0, τα οποία ονομάστηκαν έτσι γιατί σε αυτά εμφανίστηκαν οι πρώτες τρεις εφαρμογές: Η Adam.exe, η Eva.exe και η Fidi.exe. Αν και η προσθήκη ήταν εξαιρετικά σημαντική, και αυτό το λειτουργικό σύστημα δεν έτυχε μεγάλης αποδοχής, καθώς οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των τριών προγραμμάτων ήταν περιορισμένες και ο χρήστης σύντομα βαριόταν.

Τα World 3.1 ήταν ακόμα χειρότερα: Η μόνη τους διαφορά με την προηγούμενη έκδοση ήταν η προσθήκη του προγράμματος Apple.exe, το οποίο υποτίθεται ότι θα έδινε περισσότερες δυνατότητες στον χρήστη. Ωστόσο, η κατασκευάστρια εταιρεία, Godsoft, δεν υπολόγισε πως το νέο λογισμικό δεν ήταν συμβατό με τα ήδη υπάρχοντα προγράμματα και προκαλούσε συνεχώς κατάρρευση του συστήματος και απώλειες δεδομένων. Αναγκαστικά, αποσύρθηκε κακήν-κακώς και αντικαταστάθηκε προσωρινά από την προηγούμενη έκδοση, μέχρι να βγει η επόμενη.

Η οποία επόμενη ήταν τα World 98, που πήραν το όνομά τους από τους 98 αγγέλους-προγραμματιστές που δούλευαν νυχθημερόν για να λειτουργήσει σωστά το νέο λειτουργικό σύστημα. Ωστόσο, τρεις από τους αγγέλους αποδείχθηκαν προδότες, και έκλεψαν τα σχέδια του συστήματος, δημιουργώντας με αυτό μια δική τους εταιρεία, την Apple. Αμέσως μόλις αποκαλύφθηκε η πλεκτάνη των 3 αγγέλων, οι υπόλοιποι 95 δούλεψαν σκληρά για να δημιουργήσουν ένα ακόμα καλύτερο σύστημα, και η προσπάθειά τους κατέληξε στο βελτιωμένο World 95, το οποίο αποδείχθηκε μεγάλη επιτυχία, καθώς περιελάμβανε πολύ περισσότερα προγράμματα και άντεξε πολλούς αιώνες μέχρι να χρειαστεί να αντικατασταθεί από μια πιο εξελιγμένη έκδοση.

Τα World 2000 (περισσότερο γνωστά ως World PX – Pro Xristou) θεωρήθηκε αναγκαίο από την Godsoft να βγουν όταν η κατασκευάστρια εταιρεία είδε τον ανταγωνισμό της Apple να αυξάνεται και θέλησε να προετοιμάσει το έδαφος για την ενσωμάτωση της πιο προχωρημένης τεχνολογίας όλων των εποχών, συγκεκριμένα ενός προγράμματος με το όνομα Messiah. Δημιούργησε, λοιπόν, τα World PX, στα οποία εμφανίστηκε για πρώτη φορά το πρόγραμμα Godsoft Word, ένα πρόγραμμα γραφής, ανάγνωσης και επεξεργασίας κειμένου. Εκεί οι σημαντικότεροι προγραμματιστές της εποχής δούλεψαν για αιώνες ολόκληρους ώστε να δημιουργήσουν το αρχείο Palaia Diathiki.doc, πάνω στο οποίο βασίστηκε το μεγάλο project της Godsoft.

Το Messiah ενσωματώθηκε στην επόμενη έκδοση του World, τα World XP (Xristou Parontos), τα οποία και χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα. Η τελευταία αυτή έκδοση είναι και η πιο επιτυχημένη της εταιρείας, και αυτή που έχει τύχει της μεγαλύτερης αποδοχής από το κοινό, το οποίο κατενθουσιάστηκε από το Messiah (αν και χρειάστηκαν κάποια χρόνια μέχρι να το συνηθίσει ο κόσμος) και από τα υπόλοιπα προγράμματα που περιελάμβανε το νέο λειτουργικό σύστημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το The Sims, μία από τις πιο γνωστές δημιουργίες της Godsoft, στο οποίο ο χρήστης μπορεί να ελέγξει τη ζωή ψηφιακών ανθρώπων, από τη γέννηση μέχρι το θάνατό τους, με κάθε λεπτομέρεια. Περιττό να αναφέρω ότι οι Sims είμαστε εμείς οι ίδιοι, τα ψηφιακά ανθρωπάκια που υπόκεινται στα βίτσια του «χρήστη» που τα διαχειρίζεται.

Ακόμα μια σημαντική εφαρμογή, αν και πολύ πιο πρόσφατη, είναι το Football Manager, καθώς όλοι οι προπονητές νομίζουν πως είναι Θεοί – ε, ο Θεός είναι ΚΑΙ προπονητής ΚΑΙ Θεός.

Το graphical user interface είναι εντυπωσιακό, τρισδιάστατο και με αμέτρητα εικονίδια και εικόνες για background. Τα ηχητικά εφέ είναι εξίσου εντυπωσιακά: Κάθε φορά που εγκαθίσταται μια καινούργια εφαρμογή, ακούγεται το αρχείο ήχου klama.wav, το οποίο προσομοιώνει το κλάμα του νεογέννητου μωρού, ενώ πολλά άλλα ηχητικά αρχεία, όπως τα gavgisma.wav. niaourisma.mp3, xlimintrisma.wma κ.α. δίνουν μια μεγάλη ποικιλία ήχων στο σύστημα.

Όχι πως το World XP είναι τέλειο. Έχει αμέτρητα bugs, όπως τα katsarida.dll, kounoupi.amr, myga.mp3 κλπ, τα οποία καθυστερούν το σύστημα και αλληλεπιδρούν αρνητικά με άλλα προγράμματα. Ακόμα, το ενσωματωμένο antivirus του λειτουργικού συστήματος είναι επιεικώς ανεπαρκές, καθώς δεν μπορεί να εμποδίσει την εισβολή στο σύστημα καταστροφικών trojans και ιών, όπως ο Peirasmos, o Dolofonia και ο Karkinos, ο πιο επικίνδυνος απ’ολους, καθώς δεν έχει βρεθεί ακόμα antivirus που να τον αντιμετωπίζει επιτυχώς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Godsoft σχεδιάζει στο άμεσο μέλλον τη δημιουργία ενός εντελώς νέου λειτουργικού συστήματος, του World Sviston, το οποίο θα περιέχει ένα εντελώς διαφορετικό interface, εντελώς διαφορετικές εφαρμογές και, γενικά, δεν θα κρατήσει κανένα απολύτως στοιχείο από τα World XP.

Απολαύστε τα ΧΡ, μέχρι να αποφασίσει η Godsoft να τα αποσύρει οριστικά…

Advertisements