Μια και διανύουμε Ολυμπιακό έτος (και όχι επειδή ο Ολυμπιακός απέκτησε τον Αβραάμ Παπαδόπουλο, αλλά επειδή στο Πεκίνο θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες), σκεφτόμουν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες και ο Στρατός έχουν ένα κοινό δόγμα: «Citius, altius, fortius». Στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αυτό σημαίνει «πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά». Στον Στρατό σημαίνει «πιο γρήγορα να πας να καθαρίσεις τις τουαλέτες, πιο ψηλά να σηκώνεις το όπλο στις οπλασκήσεις, πιο δυνατά να βαράς προσοχή όταν σου μιλάω». Αλλά η κεντρική ιδέα είναι ίδια.

Θα μπορούσε, λοιπόν, ο Στρατός να διοργανώσει μια δική του Ολυμπιάδα, αποτελούμενη από αθλήματα στα οποία χιλιάδες φαντάροι διαπρέπουν καθημερινά. Χορηγοί δεν χρειάζονται (τόσα λεφτά έχει ο Στρατός!), από υποψήφιους αθλητές άλλο τίποτα, στρατόπεδα-γήπεδα δόξα τω Υπουργώ έχουμε να φαν κι οι κότες και του κοτόπουλου να μη δίνουν. Μιλάμε για μια έτοιμη διοργάνωση. Για τους Ολυμπιονίκες του Στρατού δεν θα είχαν αξία τα μετάλλια και τα δαφνοστέφανα – μερικές μέρες τιμητικής άδειας θα ήταν υπεραρκετές. Και ούτε θα χρειαζόταν να εξοπλιστούν οι φαντάροι-αθλητές με σορτσάκια, φανέλες και πανάκριβα αθλητικά παπούτσια – τι να τα κάνεις όλα αυτά όταν έχεις τις ένδοξες παραλλαγές και αρβύλες του Στρατού, πάντα σε συνδυασμό με το στρατιωτικό καπελάκι τζόκεϊ και την ανατομικά σχεδιασμένη (LOL!) εξάρτυση;

Και ιδού και τα αθλήματα της Στρατιωτικής Ολυμπιάδας:

Μαραθώνιος Σκοπιάς

Το πλέον παραδοσιακό άθλημα της Ολυμπιάδας δεν θα μπορούσε να λείπει και από εδώ. Σε αυτήν την παραλλαγή του Μαραθωνίου, οι αθλητές πρέπει να φυλάνε ακούραστα σε διάφορα μέρη του στρατοπέδου (στην πύλη, στα πυρομαχικά, στα καύσιμα, στα καναρίνια του Διοικητή κλπ). Νικητής αναδεικνύεται ο αθλητής που θα καταφέρει να κάνει περισσότερες ώρες σκοπιάς προτού κοιμηθεί, καταρρεύσει ή αυτοκτονήσει.

Ρεκόρ Αγώνων: 32,25 ώρες – Ευστράτιος Αγρυπνιώτης

100 μ. ΚΨΜ

Το άθλημα στο οποίο αναδεικνύεται η ταχύτητα των διαγωνιζομένων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι αθλητές ξεκινούν από τον θάλαμο προς το ΚΨΜ, το οποίο απέχει 100 μέτρα, και σκοπός τους είναι να προλάβουν να φτάσουν πρώτοι εκεί, ώστε να παραγγείλουν φραπέδες και τυρόπιτες πριν προλάβουν να πλακώσουν οι υπόλοιποι φαντάροι και δημιουργηθεί ουρά. Οι προκριματικοί, αλλά και ο τελικός, του αθλήματος διεξάγονται συνήθως το πρωί (κατά τις 6.30-7), ως είθισται στον Στρατό.

Ρεκόρ Αγώνων: 7,83 δευτερόλεπτα – Γρηγόριος Σαϊτας
(η επίδοση του Βαλέριου Φεράρη, με 7,45 δευτερόλεπτα, δεν κατακυρώθηκε, καθώς ο αθλητής βρέθηκε ντοπαρισμένος με καφεϊνη, αφού είχε ήδη πιει καφέ πριν την εκκίνηση του αγώνα)

100 μ. ΚΨΜ μετ’εμποδίων

Ακριβώς το ίδιο άθλημα, αλλά με κάποια εμπόδια μεταξύ θαλάμου και ΚΨΜ: Ο Ανθυπολοχαγός που προσπαθεί να σε χώσει σε κάποια αγγαρεία, ο αδέσποτος σκύλος που έχει αράξει στη μέση, ο Γιωτάς που θέλει να σου βάλει τρικλοποδιά, ένας πεσμένος κάδος σκουπιδιών, καμιά δεκαριά κοτρώνες στρατηγικά τοποθετημένες κλπ.

Ρεκόρ Αγώνων: 8,79 δευτερόλεπτα – Βούλης Πατουλίδης

Άλμα εις ύψος

Ακόμα ένα κλασικό άθλημα της Ολυμπιάδας που δεν θα μπορούσε να λείπει και από αυτούς τους αγώνες. Με μία απλή διαφορά: Εδώ οι αθλητές δεν πρέπει να περάσουν πάνω από κάποιο οριζόντιο εμπόδιο, αλλά πάνω από τα κάγκελα του στρατοπέδου, ώστε να κάνουν «μαντραπήδα» και να βγουν χωρίς να τους πάρει χαμπάρι κανείς. Και, όπως καταλαβαίνετε, ο συναγωνισμός σε αυτό το άθλημα είναι τεράστιος…

Ρεκόρ Αγώνων: 3,36 μέτρα – Πέτρος Πήδουλας

Άρση σκουπιτενεκέδων

Η άρση βαρών, το άθλημα των χειροδύναμων, υπάρχει και σε αυτούς τους αγώνες στην στρατιωτική του μορφή. Δηλαδή, αντί για μπάρες με βάρη, οι αθλητές πρέπει να σηκώσουν σκουπιδοτενεκέδες γεμάτους με κάθε είδους σκουπίδια και να τους αδειάσουν στην παρακείμενη σκουπιδιάρα. Νικητής ανακηρύσσεται αυτός που θα καταφέρει να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος χωρίς να το ρίξει, να λυγίσει ή να κλείσει τη μύτη του.

Ρεκόρ Αγώνων: Ανάλογα με τις κατηγορίες. Πάντως, τα μεγαλύτερα ρεκόρ κατέχει ο Σαράντης Προγούλης με 168 κιλά στο αρασέ και 344 κιλά στο ζετέ.

Σκοποβολή

Αλίμονο αν σε Στρατιωτικούς Αγώνες δεν υπήρχε σαν άθλημα η σκοποβολή – τι τις κάνουν τόσες βολές οι φαντάροι, για μόστρα; Εκτός, όμως, από την παραδοσιακή σκοποβολή με 45άρι, 38άρι, G3A3, Μ1, Καλάσνικοφ, κυνηγετική καραμπίνα, αεροβόλο και νεροπίστολο, υπάρχει και η σκοποβολή σε τουαλέτα, ένα άθλημα στο οποίο λίγοι τα καταφέρνουν πραγματικά καλά, καθώς οι αθλητές καλούνται να κατουρήσουν σε τούρκικη τουαλέτα χωρίς να πιτσιλίσουν το χώρο έξω από τη λεκάνη.

Ρεκόρ: 12,47 ml εκτός τουαλέτας – Γουλιέλμος Στέλλος

Έπταθλο Αγγαρείας

Λένε ότι ο νικητής αυτού του αγωνίσματος είναι ο πιο ολοκληρωμένος αθλητής από οποιονδήποτε άλλο, καθώς αγωνίζεται σε όλα τα κύρια αθλήματα. Πράγματι, έτσι είναι. Οι αθλητές του Επτάθλου Αγγαρείας δοκιμάζουν την ακρίβεια και την ταχύτητά τους στα εξής αγωνίσματα:

– Γυάλισμα Αρβύλας
– Καθάρισμα Τουαλέτας
– Σκούπισμα-Σφουγγάρισμα Θαλάμου
– Καθάρισμα Μαγειρείων
– Γόπινγκ
– Άδειασμα Κάδων
– Καθαρισμός Όπλου

Ρεκόρ Αγώνων: 7.533 πόντοι – Παντελής Νοικοκύρης

Advertisements