Φουντώνει η «μάχη» μεταξύ κληρικών για την διαδοχή του Μακαριτώτατου (πλέον) Χριστόδουλου. Τα προγνωστικά για τον νικητή δίνουν και παίρνουν, με την Ladbrokes να δίνει σαν φαβορί τον Σκάρτης Αστάθιο με 2,35 και από κοντά τον Θλιβών Ιερώνυμο (για τους φίλους «Τζερόνιμο») στο 2,50. Πολύ πιο κάτω βρίσκονται ο Δηλητηριάδος Γινάτιος (7,50), ο Θεσσαλοφρίκης Άσχημος (8,25) και ο Στείρου Δωρόδοκος (9,00).

Μάλιστα, ο Τζερόνιμο ανέβασε τους τόνους σήμερα σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Ποδηγεσία και Λυκοφιλία», καταγγέλλοντας τον Αστάθιο για αθέμιτο ανταγωνισμό. Συγκεκριμένα, κατήγγειλε ότι έχει διασυνδέσεις με Ουκρανό επιχειρηματία, σε συνεργασία με τον οποίο προσφέρει σε όποιον Μητροπολίτη τον ψηφίσει μία αξέχαστη βραδιά με Ουκρανές καλλονές, ενώ αναστάτωση έχει προκαλέσει στους κύκλους της Εκκλησίας η συνέχεια αυτής της δήλωσής του: «…μερικοί ζήτησαν αντί για Ουκρανές, Ουκρανούς».

Η πλευρά του Αστάθιου απάντησε σε αυστηρούς τόνους με δελτίο Τύπου που απέστειλε σε όλα τα Μέσα και στο οποίο αναφέρει: «Ουδεμία σχέση έχει ο Σκάρτης Αστάθιος με Ουκρανούς και Ουκρανές. Μόνο μια Ρωσίδα παραδουλεύτρα έχει, και αυτή είναι νόμιμη, με ΙΚΑ. Αντίθετα, ο Ιερώνυμος είναι αυτός που έχει τρεις ανασφάλιστους Ινδούς που του φροντίζουν τον κήπο, ενώ πρόσφατα το σπίτι του έβαψαν δώδεκα Αλβανοί λαθρομετανάστες. Φανταστείτε: Δεν προσέλαβε καν Χριστιανούς! Μπορούμε να εμπιστευτούμε για Αρχιεπίσκοπο κάποιον που προσβάλλει με αυτόν τον τρόπο την ίδια του την θρησκεία;»

Στο μεταξύ, δηλώσεις για το θέμα της διαδοχής έκανε και ο Μάρτης Τριανταφακελόπουλος, ο οποίος δεν θα μπορούσε να λείπει από την Σαρακοστή. Ο γνωστός δημοσιογλύφος τόνισε: «Έχω ντοκουμέντα από συναντήσεις με τους καλούς μου φίλους, Αστάθιο και Τζερόνιμο, στο σπίτι μου. Φυσικά, είναι πολύ καλοί μου φίλοι και δεν θα μπορούσα ποτέ να τους κάνω κακό, αλλά αν με καλέσει ο ανακριτής θα του πάω τα 42 DVD και τα 285 CD-ROM που έχω για την υπόθεση. Και τους προειδοποιώ όλους: Αν πατήσω εγώ ένα κουμπί, θα βγει μια χοντρή και θα τους κάνει όλους χαλκομανία».

Εξάλλου, η χριστιανική οργάνωση Χ.Ε.Σ.Ε.Μ.Α.Σ. (Χριστιανική Ενωτική Συνεργασία για την Εξόντωση των Μιαρών Αλλόθρησκων Σκυλιών) εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία εκφράζει την κατεύθυνση προς την οποία θα πρέπει να κινηθεί ο επόμενος Αρχιεπίσκοπος, όποιος κι αν είναι αυτός. Μέσα στους άμεσους στόχους του Αρχιεπισκόπου, όπως αναφέρονται στην ανακοίνωση, είναι η ενεργή συμμετοχή της Εκκλησία στο Μακεδονικό ζήτημα (με προτεινόμενη ονομασία της γείτονος χώρας «Σκατόπια»), η αναγραφή του θρησκεύματος με μεγάλα γράμματα σε ταυτότητες, διαβατήρια, εκκαθαριστικά εφορίας και χαρτί υγείας, καθώς και η περαιτέρω προσέγγιση των νέων με πρωτοποριακές μεθόδους, όπως διανομή t-shirts χριστιανικού περιεχομένου («Ο Χριστός σώζει, ο Σατανάς χάνει όλα τα αρχεία του») και ασημένιων σταυρών (ό,τι πρέπει για την ταχέως αναπτυσσόμενη κοινωνική ομάδα των Emo).

Οι επόμενες μέρες θα είναι κρίσιμες για την διαδοχή, καθώς οι υποψήφιοι θα περιοδεύσουν σε όλη την Ελλάδα. Αύριο, ο Αστάθιος θα επισκεφθεί τον Ιερό Ναό του του Αγίου Αδελφίου στη Μύκονο, όπου θα προσευχηθεί στην θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Μπικινοφορούσας, ενώ ο Τζερόνιμο θα κάνει αγιασμό στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού στην περιοχή του Ρέντη, εν όψει του κρίσιμου αγώνα με την Τσέλσι και ενώ η ομάδα δεν βάζει γκολ ούτε με Προεδρικό διάταγμα.

Η μονομαχία των δύο Μικροπολιτών αναμένεται να καθηλώσει το ελληνικό κοινό που, σύμφωνα με έρευνα της PPO σε δείγμα 20 γιαγιάδων και 4 καντηλαναφτών, σε ποσοστό 78,4% ενδιαφέρεται περισσότερο για το ποιος θα είναι ο επόμενος Αρχιεπίσκοπος παρά για το πού θα βρει λεφτά για να πληρώσει τη ΔΕΗ τον άλλο μήνα.

Δυστυχώς, το κενό του Μακαριτώτατου Χριστόδουλου είναι δυσαναπλήρωτο. Πού θα βρεθεί άλλος Αρχιεπίσκοπος που να μην ξέρει τι γινόταν κατά την περίοδο της Δικτατορίας; Πού θα βρεθεί άλλος Αρχιεπίσκοπος τόσο επικοινωνιακός, ώστε να αφιερώνουμε σε αυτόν το μισό δελτίο ειδήσεων κάθε μέρα; Πού θα βρεθεί, τέλος, άλλος Αρχιεπίσκοπος που να μπινελικώνουμε νυχθημερόν όσο ζει και μετά τον θάνατό του να τον επαινούμε για το μεγάλο έργο του και να θρηνούμε για το δυσαναπλήρωτο κενό που αφήνει πίσω του;

Ο καιρός γαρ εγγύς…

Advertisements