Στην Ελλάδα πάντα γκρινιάζουμε για την κακή (ή τη μη) εφαρμογή των νόμων και κατηγορούμε γι’αυτό τους δικαστές, τους δικηγόρους, το κράτος, το παρακράτος, τους δημοσιογράφους, το ΠΑΣΟΚ κλπ. Αλλά κανείς δεν παραπονιέται για τους ίδιους τους νόμους.

Υπάρχουν τρία είδη νόμων. Υπάρχουν οι νόμοι της φύσης, που κανείς δεν μπορεί να παραβεί – όλοι θα ήθελαν να αψηφήσουν τον νόμο της βαρύτητας και να αρχίσουν να πετάνε, αλλά κανείς δεν μπορεί να το κάνει. Υπάρχουν οι θεσμοθετημένοι νόμοι του κράτους, τους οποίους μπορεί βέβαια κάποιος να τους παραβεί, αλλά αν το κάνει θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες – τουλάχιστον θεωρητικά. Και τέλος υπάρχουν και οι ηθικοί νόμοι, που μπορεί ο καθένας να τους παραβεί χωρίς να πάθει το παραμικρό – υποτίθεται ότι το έχει βάρος στη συνείδησή του, αλλά σιγά την τιμωρία…

Δεν θα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα μια κοινωνία στην οποία θα τιμωρούνταν και τα ηθικά παραπτώματα, ακόμα και τα πιο καθημερινά, αυτά που συμβαίνουν συνεχώς γύρω μας και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε γι’αυτά είναι να γκρινιάζουμε και να προσπαθούμε να επικαλεστούμε το φιλότιμο του «δράστη», το οποίο ωστόσο έχει χαθεί από τότε που αυτός μπορεί πολύ απλά να πει μέσα από τα δόντια του ένα «συγνώμη» και να ξεμπερδέψει γρήγορα, εύκολα και χωρίς τύψεις;

Ο «Νόμος του Stranger» (γιατί, ο Μέρφι τι παραπάνω έχει από μένα για να έχει δικό του νόμο;) είναι ακριβώς αυτό: Όποιος με πρόθεση ή με βαριά αμέλεια κάνει κάτι που ενοχλεί ή εμποδίζει ή πληγώνει ή τέλος πάντων κάνει κακό σε κάποιον άλλο, τιμωρείται με ποινές που ποικίλλουν ανάλογα με το παράπτωμα.

Αλλά αρκετά με τη θεωρία. Ας περάσουμε στην πράξη.

1. Όποιος προκαλεί φθορές στο DVD που δανείστηκε από το βίντεο κλαμπ και δεν το αναφέρει, προξενώντας ανείπωτη οργή στον επόμενο ενοικιαστή του DVD, τιμωρείται με υποχρεωτική παρακολούθηση επί μία (1) εβδομάδα ταινιών του Άνταμ Σάντλερ και του Στάθη Ψάλτη. Σε περίπτωση υποτροπής, η ποινή διπλασιάζεται.

2. Σε όποιον παρκάρει σε θέση για ανάπηρους χωρίς να είναι ανάπηρος, επιβάλλεται ποινή κυκλοφορίας με αναπηρικό καροτσάκι για δύο (2) εβδομάδες στο κέντρο της Αθήνας, ώστε να συνειδητοποιήσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων.

3. Όποιος κυκλοφορεί με αυτοκίνητο στους δρόμους έχοντας υπερβολικά δυνατά τη μουσική χάριν εντυπωσιασμού, τιμωρείται με εγκλεισμό για μία (1) εβδομάδα σε λευκό δωμάτιο, στο οποίο θα ακούει συνεχώς στη διαπασών κλασική μουσική. Σε περίπτωση υποτροπής, η ποινή τριπλασιάζεται.

4. Όποιος συλλαμβάνεται να κάνει γκραφίτι σε τοίχο σπιτιού ή καταστήματος που δεν είναι εγκαταλελειμένο, θα ψεκάζεται στη μούρη με μαύρο σπρέι και θα κυκλοφορεί έτσι έξω μέχρι να ξεβάψει αυτό. Αν πλύνει το πρόσωπό του, η ποινή επιβάλλεται εκ νέου.

5. Όποιος καπνίζει σε χώρο μη καπνιζόντων θα τοποθετείται σε ειδικό θάλαμο, μέσα στον οποίο θα εισπνέει επί τέσσερις (4) ώρες καυσαέρια από εξάτμιση καταπονημένου Datsun.

6. Σε βάρος όποιου εξαντλεί το ζεστό νερό κατά τη διάρκεια του μπάνιου του, δημιουργείται το δικαίωμα του παθόντα (που αναγκάστηκε να κάνει μπάνιο με κρύο νερό) να τον τοποθετήσει σε μπανιέρα γεμάτη παγάκια.

7α. Όποιος έφαγε το τελευταίο κομμάτι πίτσα χωρίς να ρωτήσει τους υπόλοιπους, τιμωρείται με μία (1) εβδομάδα αποκλειστικής κατανάλωσης χόρτων και λοιπών ζαρζαβατικών προς γνώση και συμμόρφωση.

7β. Η παραπάνω ποινή επιβάλλεται και σε όποιον έφαγε με δόλο κάτι παχυντικό και νόστιμο μπροστά σε άτομο που βρισκόταν σε δίαιτα.

8. Όποιος ποδοσφαιριστής προσποιείται ότι είναι τραυματίας για να κερδίσει η ομάδα του χρόνο, τιμωρείται με ξυλοδαρμό από τους παίκτες της αντίπαλης ομάδας, ώστε να τραυματιστεί κανονικά και να μην πάει χαμένος ο χρόνος.

9. Όποιος πετάει τα ανακυκλώσιμα σκουπίδια του σε κανονικό κάδο σκουπιδιών, κι ενώ δίπλα ακριβώς υπάρχει κάδος ανακύκλωσης, τιμωρείται με απαγόρευση εξαγωγής σκουπιδιών (ανακυκλώσιμων και μη) από το σπίτι του για ένα (1) μήνα.

10. Όποιος blogger γράφει ηλίθια posts σαν το παρόν, τιμωρείται με αναγκαστική αποχή από το blogging για ένα (1) μήνα τουλάχιστον, ενώ υποχρεούται να παρακολουθήσει μαθήματα δημιουργικής γραφής για να μην επαναλάβει το αδίκημα.

Η νομολογία βρίσκει κάθε μέρα όλο και περισσότερες περιπτώσεις, οι οποίες πρόκειται να καλυφθούν από τον «νόμο του Stranger» στο μέλλον. Οι ηθικοί παραβάτες δεν μπορούν πλέον να κοιμούνται ήσυχοι. Κάτι που σημαίνει ότι το 99,9% των Ελλήνων πολιτών από σήμερα θα έχουμε αϋπνίες. Κακή σας νύχτα, λοιπόν.

Advertisements