Δεν χρειάζεται κανείς περισσότερα από 10 λεπτά για να καταλάβει ότι η ελληνική τηλεόραση πάσχει από έλλειψη φαντασίας – τόσα χρειάζονται για να διαβάσει τα σενάρια των νέων σίριαλ. Επίσης, τόσα λεπτά (και ακόμα λιγότερα) χρειάζονται για να καταλάβει κανείς ότι ο διάδοχος του «Παρά Πέντε» αναζητείται ακόμα – και μάλλον δεν θα τον βρούμε σύντομα, εκτός κι αν έχει καμουφλαριστεί τόσο καλά.
Στην πραγματικότητα, όλα τα σίριαλ ακολουθούν κάποιες συγκεκριμένες συνταγές, τόσο συγκεκριμένες που θα μπορούσε να τις παρουσιάσει σε κάποια από τις εκπομπές του ο Μαμαλάκης. Ας δούμε μερικές από αυτές τις παραδοσιακές συνταγές, που κληροδοτούνται από μάνα σε κόρη και από σεναριογράφο σε σεναριογράφο:

Συνταγή πρώτη: «Πίτσα Ρώμα»

Για την συνταγή αυτή θα χρειαστούμε:

Για τη ζύμη:
1 στριμμένο παλιοχαρακτήρα

1 όμορφη, σχετικά όμορφη ή έστω εμφανίσιμη γυναίκα με «χρυσή» καρδιά

Για την επικάλυψη:
15 υλικά της αρεσκείας μας, που απλά υπάρχουν για να μην τρώμε σκέτο ζυμάρι

Ζυμώνουμε μαζί τον στριμμένο παλιοχαρακτήρα και την εμφανίσιμη γυναίκα, αφού τα έχουμε ταλαιπωρήσει δεόντως, χτυπώντας τα ξεχωριστά σε μίξερ και κόβοντάς τα προσεκτικά με μαχαίρι. Παρά το γεγονός ότι φαινομενικά είναι δύο υλικά που δεν μπορούν να συνδυαστούν, στην πραγματικότητα μόνο όταν ζυμωθούν μαζί θα φανεί η χημεία που τα ενώνει. Κατόπιν, τοποθετούμε πάνω στη ζύμη τα υπόλοιπα 15 υλικά με όποιο τρόπο θέλουμε – δεν έχει καμία σημασία στο τελικό αποτέλεσμα η παρουσία τους, όμως δίνει την αίσθηση ενός εξαιρετικά πλούσιου πιάτου, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα πρόχειρο σνακ. Ψήνουμε σε ξυλόφουρνο για μερικούς μήνες και, αν χρειαστεί, συνεχίζουμε για έναν ακόμα χρόνο. Σερβίρουμε την πίτσα ζεστή, ώστε να μην χαλάσει η χημεία των δύο κύριων υλικών.
Ο διακεκριμένος αρχιμάγειρας Χάρης Ρώμας έχει δώσει, διόλου τυχαία, το όνομά του σε αυτήν την πίτσα, η οποία αποτελεί ιδανική επιλογή για το βραδινό γεύμα του γιου ή της κόρης μας. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι ότι δεν έχει ημερομηνία λήξης, με αποτέλεσμα να παραμένει φαγώσιμη ακόμα και 10 χρόνια μετά την παρασκευή της και να μπορεί να καταναλωθεί οποιαδήποτε εποχή – είναι οι λεγόμενες και «επαναλήψεις πίτσας Ρώμα».

Συνταγή δεύτερη: «Ερωτική στραπατσάδα»

Για τη συνταγή θα χρειαστούμε:

1 άνδρα ή 1 γυναίκα με κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό (π.χ. Αλβανός/ίδα, Μουσουλμάνος/α, Παοκτζής/ού κλπ)

1 γυναίκα ή έναν άνδρα (αντίστοιχα προσ το πρώτο συστατικό) με κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του πρώτου συστατικού (π.χ. Έλληνας/ίδα, Χριστιανός/ή, Αρειανός/ή κλπ)

1 τουλάχιστον (για περισσότερη νοστιμιά μπορείτε να βάλετε και περισσότερους) χαρακτήρα που σχετίζεται με κάποιο από τα άλλα συστατικά (πατέρας/μητέρα, γκόμενος/γκόμενα, γιος/κόρη κλπ)

1 μέτριο κρεμμύδι

1 CD με κλαψομούνικη μουσική

Χτυπάμε στο μίξερ τα δύο πρώτα συστατικά, ώσπου αυτά να γίνουν ένα ομοιόμορφο μίγμα. Κατόπιν, ρίχνουμε τον τρίτο (ή τους τρίτους, αν είναι πολλοί) χαρακτήρα στο μίγμα και τοποθετούμε το νέο μίγμα μας σε δύο διαφορετικά πυρέξ, κατά προτίμηση το ένα μακριά από το άλλο. Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για τουλάχιστον 7 μήνες. Όταν σιγουρευτούμε ότι έχουν ψηθεί καλά, τα βγάζουμε από τους φούρνους (είπαμε, το ένα μακριά από το άλλο) και τα ενώνουμε και πάλι σε ένα ταψί, όπου μπορούν και πάλι να απολαύσουν τον έρωτά τους. Στο δραματικό τέλος, κατακρεουργούμε αλύπητα το μίγμα με κουζινομάχαιρα, ψαλίδια, πιστόλια (αν υπάρχουν) και οτιδήποτε άλλο βρούμε πρόχειρο. Πριν σερβίρουμε καθαρίζουμε το κρεμμύδι, ώστε να μας πιάσουν τα κλάματα. Το σερβίρουμε ζεστό, συνοδευόμενο πάντα από ένα CD με τις πιο σπαραξικάρδιες μουσικές του πλανήτη μας.
Η συνταγή αυτή, σπεσιαλιτέ του διάσημου Κρητικού σεφ Μανούσου Μανουσάκη, είναι ιδανική για κηδείες, ενώ η ευκολία παρασκευής της την κάνει εξαιρετικά δημοφιλή στις νοικοκυρές. Για μεγαλύτερη απόλαυση, φροντίστε ώστε τουλάχιστον ένα από τα δύο κύρια συστατικά να είναι πρώτης ποιότητας, ενώ δοκιμάστε να τα αναμίξετε χωρίς μίξερ, ώστε να αναδείξετε την ιδιαίτερη γεύση τους και την ερωτική χημεία τους. Συνοδεύετε με κονιάκ και κόλλυβα.

Συνταγή τρίτη: «Μ’ένα βιβλίο πετάω»

Για τη συνταγή αυτή θα χρειαστούμε:

1 ελληνικό βιβλίο, κατά προτίμηση παλιό

1 λαμπερό καστ

1 σεναριογράφο – αλλά γιατί;

1 τεράστιο προϋπολογισμό για σκηνικά και κοστούμια

1 λίτρο νερό

Παίρνουμε το βιβλίο και το καθαρίζουμε από τα σημεία εκείνα που δεν είναι εμπορικά και επομένως δεν προσδίδουν γεύση. Το βάζουμε σε μία κατσαρόλα με νερό και προσθέτουμε τον σεναριογράφο, ο οποίος δεν έχει καμία αρμοδιότητα αλλά προσθέτει κύρος στο φαγητό μας («έβαλα και τον τάδε σεναριογράφο, καταπληκτικό σου λέω!»), το λαμπερό καστ και τον τεράστιο προϋπολογισμό. Τα βράζουμε όλα μαζί στο μεγάλο μάτι μέχρι να απορροφηθεί το νερό. Σερβίρουμε σε ώρες υψηλής τηλεθέασης.
Η συνταγή αυτή έχει γίνει πολύ δημοφιλής τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, τα βιβλία του Καραγάτση θεωρούνται ό,τι πιο gourmet θα απολαύσουμε σε αυτήν την σεζόν. Πάντως, η κάπως πικρή γεύση του φαγητού ενδεχομένως να ενοχλήσει κάποιους που έχουν αλλεργία στο κύριο συστατικό της συνταγής: τα βιβλία.

Συνταγή τέταρτη: «Νεανική κωμωδία»

Για τη συνταγή αυτή θα χρειαστούμε:

1 αλλοπρόσαλλο μίγμα από διάφορα υλικά, τα οποία μπορούν να είναι οτιδήποτε – ακόμα και αν δεν τρώγεται με τίποτα!

1 κουταλιά του γλυκού (και ποτέ παραπάνω!) χιούμορ

1 σεναριογράφο που να έχει δει όλα τα επεισόδια του Friends

1 τρέιλερ που θα την διαφημίσει ως «το νέο Παρά 5»

1 τουλάχιστον θεογκόμενο/θεογκόμενα για περισσότερη νοστιμιά (και θεαματικότητα)

Ανακατεύουμε το αλλοπρόσαλλο μίγμα με τον/την θεογκόμενο/θεογκόμενα μέχρι να δέσει. Προσθέτουμε το χιούμορ προσεκτικά και ομοιόμορφα, ώστε να μην πέσει περισσότερο απ’όσο χρειάζεται σε κάθε σημείο. Έπειτα, ζητάμε από τον σεναριογράφο να πλάσει το μίγμα όπως αυτός πιστεύει καλύτερα, με την πολύχρονη εμπειρία του. Όταν ο σεναριογράφος τελειώσει, βάζουμε το γλυκό μας στο ψυγείο μέχρι να παγώσει, ώστε να γίνει ανεπαίσθητη η γεύση του χιούμορ. Πριν το σερβίρουμε κατευθείαν από το ψυγείο, φροντίζουμε για την προβολή του τρέιλερ, ώστε να δημιουργήσουμε μεγάλες προσδοκίες και εξίσου μεγάλες θεαματικότητες.
Το γλυκό αυτό είναι ιδιαίτερα αγαπητό στα μικρά παιδιά, που γλυκαίνονται από την πρώτη μπουκιά. Ωστόσο, η γεύση του δεν διατηρείται για πολύ και συνήθως καταλήγει στα σκουπίδια μετά την τέταρτη (το πολύ) μπουκιά. Για πιο δυνατή γεύση, προσθέστε ακόμα περισσότερους/ες θεογκόμενους/ες (είναι ακριβό υλικό, αλλά αξίζει κάθε ευρώ του).

Συνταγή πέμπτη: Ξαναζεσταμένο φαγητό

Για τη συνταγή αυτή θα χρειαστούμε:

1 σενάριο επιτυχημένης ξένης ή ελληνικής σειράς

Τοποθετούμε το σενάριο στον φούρνο μικροκυμάτων και το αφήνουμε εκεί ώσπου να αλλοιωθεί λίγο η γεύση του – για να μη μας κάνουν και μήνυση. Έπειτα, το βγάζουμε και το παρουσιάζουμε σαν δικό μας. Τόσο απλά!
Η εξαιρετικά απλή αυτή συνταγή είναι πολύ δημοφιλής στην χώρα μας. Μάλιστα, ο σεφ Χριστόφορος Παπακαλιάτης έχει εκδώσει και τσελεμεντέ με τις «δικές του» συνταγές, με τίτλο «Παπακαλιατιάδα». Σερβίρετε με προσοχή, ώστε να μην καταλάβει κανείς ότι κάτι του θυμίζει η συνταγή σας.

Advertisements