1. Μην ομιλείτε στον οδηγό, ειδικά αν είναι μπαϊλντισμένος (περίπου 95% των περιπτώσεων), αν δε θέλετε να βρεθείτε αιμόφυρτος στο οδόστρωμα.
2. Οι ώρες διέλευσης των λεωφορείων που αναγράφονται στις στάσεις είναι ενδεικτικές και ισχύουν για όλες τις μέρες πλην των καθημερινών και του Σαββατοκύριακου.
3. Ως εκ τούτου, μην εκνευρίζεστε για τις αργοπορίες των λεωφορείων. Έχετε υπόψη σας ότι πάντα υπάρχει ένα μικρό ενδεχόμενο καθυστέρησης του λεωφορείου, με τον ίδιο τρόπο που υπάρχει πάντα ένα μικρό ενδεχόμενο η χωματερή των Λιοσίων να περιέχει σκουπίδια.
4. Μην καπνίζετε, καθώς απαγορεύεται δια νόμου το κάπνισμα στα λεωφορεία. Ωστόσο, ανάβοντας τσιγάρο ενώ περιμένετε, αυξάνετε τις πιθανότητες να περάσει αμέσως το λεωφορείο (νόμος του Μέρφι 27/1985, εδάφιο 2)
5. Σε περίπτωση που περνούν όλα τα λεωφορεία εκτός από αυτό που περιμένετε, απλά ανεβείτε σε ένα από αυτά. Ως δια μαγείας, το λεωφορείο σας θα εμφανιστεί ακριβώς από πίσω (νόμος του Μέρφι 94/1988).
6. Μην μπείτε στον κόπο να κάνετε μπάνιο ή να βάλετε αποσμητικό αν πρόκειται να πάρετε λεωφορείο – δεν χρειάζονται αυτά τα πράγματα. Μάλιστα, αν δεν κάνετε τίποτα από τα δύο, δεν αποκλείεται να παρατηρήσετε μία σημαντική επέκταση του ζωτικού σας χώρου, ακόμα και στο πλέον γεμάτο λεωφορείο.
7. Μην περιμένετε να βρείτε θέση σε διπλό λεωφορείο (κοινώς «φυσαρμόνικα»). Να περιμένετε όμως σίγουρα πως η «φυσαρμόνικα» θα διπλώσει σε κάποια γωνία και θα καθυστερήσετε περίπου μισή ώρα μέχρι να έρθει στα ίσια της.
8. Μην παίρνετε λεωφορείο όταν βρέχει. Κατά 90%, θα το περιμένετε σε στάση χωρίς στέγαστρο και θα κινδυνεύσετε να πάθετε πνευμονία.
9. Μην χρησιμοποιείτε τα παγκάκια στις στάσεις για ασήμαντους λόγους, όπως για να ξεκουραστείτε. Τα παγκάκια θα πρέπει να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά σαν χώροι στάθμευσης για σακούλες σούπερ μάρκετ ή σαν κάδοι απορριμάτων.
10. Ένα βιβλίο ή μια εφημερίδα είναι η καλύτερη συντροφιά όσο θα βρίσκεστε εντός του λεωφορείου. Ωστόσο, αν θέλετε πραγματικά να διασκεδάσετε, πιάστε κουβέντα σε μια γιαγιά.
11. Τα τετράγωνα κουτάκια που διαθέτουν τα λεωφορεία είναι για να χτυπάμε τα εισιτήριά μας, όχι για να τα διακοσμούμε με γκραφίτι. Αλλά, δεδομένου ότι οι ελεγκτές στα λεωφορεία είναι πιο σπάνιοι και από τις τσιπούρες στην Πίνδο, μην αφήσετε αυτή τη λεπτομέρεια να εμποδίσει την καλλιτεχνική σας έκφραση.
12. Θεωρητικά, τα λεωφορεία φτάνουν πιο γρήγορα στον προορισμό τους, χάρη στις λεωφορειολωρίδες. Στην πράξη, με τα ταξί και τα φορτηγά που τις λυμαίνονται, θα φτάνατε πιο γρήγορα στον προορισμό σας αγκομαχώντας με ένα φιλότιμο πλην διαλυμένο Yugo.

Advertisements