Σήμερα σκόπευα να γράψω ένα πανηγυρικό post για την συμπλήρωση ενός χρόνου από τότε που άνοιξα το πρώτο μου blog. Ξέρετε τώρα, εγώ να κάνω ένα flashback και να θυμάμαι πώς οδηγήθηκα σε αυτήν την απόφαση κι εσείς να μου έυχεστε να τα εκατοστήσω (τα χρόνια), να τα χιλιοστήσω (τα posts), να τα τινάξω (τα πέταλα) κλπ. Αλλά η επικαιρότητα με πρόλαβε.
Μετά από έναν χρόνο ενασχόλησης με την blogόσφαιρα θα έχετε καταλάβει, πιστεύω, ότι δεν είμαι εθνικιστής. Δε με νοιάζει τι θα γράφει το βιβλίο ιστορίας της 6ης Δημοτικού (λες και θα το διαβάσει κανείς – εσείς θυμάστε τίποτα από ιστορία δημοτικού;), δε με ενοχλούν οι μετανάστες και οι αλλόθρησκοι, δεν έχει τύχει να συμφωνήσω ούτε μία φορά με οποιοδήποτε στέλεχος του ΛΑ.Ο.Σ. – και είμαι περήφανος γι’αυτό, σημαίνει ότι έχω σώας τας φρένας.
Αλλά δύο απανωτά περιστατικά με έχουν προβληματίσει περισσότερο από ποτέ. Θα αρχίσω από το δεύτερο και λιγότερο εντυπωσιακό, που ίσως να το έχετε πληροφορηθεί: Σε χάρτη του ΝΒΑ, όπου απεικονίζονται οι ευρωπαϊκές τουρνέ κάποιων αμερικανικών ομάδων, τα μισά νησιά του Αιγαίου φέρονται να ανήκουν στην Τουρκία. Μιλάμε για Ρόδο, Μυτιλήνη, Κάρπαθο και αρκετά άλλα.
Φυσικά, αυτό είναι πολύ ενοχλητικό, έως και προσβλητικό. Ωστόσο, ας μην ξεχνάμε ότι το ΝΒΑ δεν είναι επιστημονική υπηρεσία και πιθανότατα δεν θα ασχολείτο ούτε με την Ελλάδα, ούτε και με την Τουρκία αν οι Μινεσότα Τίμπεργουλβς δεν έπαιζαν ένα παιχνίδι στην Κωνσταντινούπολη. Εξάλλου, μιλάμε για Αμερικανούς, μην το ξεχνάτε. Αυτοί νομίζουν ότι η Γη είναι επίπεδη και πέρα από τον Ατλαντικό υπάρχει γκρεμός, οπότε δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει δόλος – ακόμα και στον νόμο, η βλακεία συγχωρείται.
Όμως, το πραγματικό σοκ ήρθε χθες το βράδυ. Έμεινα ξύπνιος ως τις 4 το πρωί για να δω ένα ντοκιμαντέρ του National Geographic με θέμα την Αποκάλυψη του Ιωάννη και το κατά πόσον είναι προφητικό κείμενο ή πολιτικό μανιφέστο – αν απορείτε, είναι μάλλον το δεύτερο. Στην αρχή του ντοκιμαντέρ δίνονται πληροφορίες για τη ζωή του Ιωάννη. Αναφέρεται, λοιπόν, ότι εξορίστηκε από τους Ρωμαίους και εμπνεύστηκε την Αποκάλυψη «σε ένα νησάκι απέναντι από την Τουρκία». Αυτό το «νησάκι» φυσικά είναι η Πάτμος.
Και δειρωτώμαι ο αφελής: Ολόκληρο National Geographic δεν μπήκε στον κόπο να ανοίξει έναν χάρτη και να δει πού βρίσκεται αυτό το «νησάκι»; Και αν όντως άνοιξε έναν χάρτη και είδε ότι βρίσκεται απέναντι από την Τουρκία, δεν πρόσεξε ότι αυτό το «νησάκι» ανήκει στην Ελλάδα; Γιατί, λοιπόν, η Πάτμος να είναι «ένα νησάκι απέναντι από την Τουρκία» και όχι «ένα ελληνικό νησάκι»;
Εδώ είναι δύσκολο να μην καταλογιστεί δόλος. Γιατί το National Geographic δεν είναι ο George W. Bush, που δεν μπορεί να ξεχωρίσει το Ιράν από το Ιράκ και γι’αυτό επιτίθεται και στα δύο, αλλά ένας ολόκληρος όμιλος επιχειρήσεων, σκοπός του οποίου είναι να μεταδίδει τη γνώση – και ομολογουμένως το ντοκιμαντέρ ήταν εξαιρετικό, αφού ούτε για μια στιγμή δεν σκέφτηκα να γυρίσω στο Filmnet που είχε τσόντα.
Εδώ είναι το σημείο που οι περισσότεροι αρχίζουν τις θεωρίες συνωμοσίας. Εγώ δεν θέλω να κάνω κάτι τέτοιο, γιατί τότε θα συμφωνώ με το ΛΑ.Ο.Σ. και θα έρθω στην πολύ δυσάρεστη θέση να κλειστώ αυτοβούλως στο Δαφνί. Αντίθετα, δεν έχω τίποτα να προσθέσω. Το καθήκον μου ως δημοσιογράφος το έκανα, έβγαλα την είδηση. Τα συμπεράσματα είναι δικά σας…

Advertisements