untitled4.jpg

Όσο άναρχη και απρόβλεπτη κι αν είναι η ζωή, λειτουργεί και αυτή με κάποιους κανόνες. Υπάρχουν κάποιες βασικές αρχές που, αν τις παραβείς, γίνεσαι «ακόμα ένα τροχαίο το Πάσχα», που λέει και ο Δεληβοριάς.
Ένας από αυτούς, ίσως ο πλέον διάσημος, είναι ότι τα καλά πράγματα κρατάνε λίγο. Αυτό μάλλον το ξέρουμε πια όλοι: Η απόλαυση της σοκολάτας κρατάει μέχρι να ανέβεις στη ζυγαριά. Η διασκέδαση που σου προσφέρει το νέο video game που περίμενες μήνες ολόκληρους διαρκεί περίπου 1 μέρα, μέχρι να το βαρεθείς και να το καταχωνιάσεις σε κάποιο συρτάρι. Και, σαν φυσικό επακόλουθο αυτού του κανόνα, κανένα σίριαλ δεν είναι καλύτερο στη δεύτερη χρονιά του, απ’ό,τι στην πρώτη. Το «Παρά 5» δεν αποτελεί εξαίρεση.
Ας κάνουμε μια ιστορική αναδρομή στο φαινόμενο που λέγεται Παρά 5. Το καλοκαίρι του 2005 βγαίνει στον αέρα το πρώτο τρέιλερ, με πέντε τύπους δεμένους σε μία γραμμή τρένου. Οι τρεις είναι γνωστοί: Πρόκειται για την πασίγνωστη Σμαράγδα Καρύδη, την επίσης γνωστή Ελισάβετ Κωνσταντινίδου και τον φρέσκο Γιώργο Καπουτζίδη, που είχε γνωρίσει μεγάλη επιτυχία με το σίριαλ «Σαββατογεννημένες». Το τρέιλερ ήταν έξυπνο, κίνησε την προσοχή και το γεγονός ότι ο Καπουτζίδης έγραφε το σενάριο δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες για ένα σίριαλ που θα θύμιζε τις «Σαββατογεννημένες».
Το σίριαλ αυτό ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Το πρωτότυπο σενάριό του, οι υπερβολικοί (αλλά ενδιαφέροντες και συμπαθητικοί) χαρακτήρες του και οι «θανατηφόρες» ατάκες έκαναν το «Παρά 5» το πιο επιτυχημένο σίριαλ των τελευταίων χρόνων και ένα από τα πλέον επιτυχημένα στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης. Όλα πήγαιναν καλά.
Τα προβλήματα ήρθαν όταν το MEGA άρχισε να πιέζει τον Καπουτζίδη να συνεχίσει για δεύτερη χρονιά το σίριαλ, κι ενώ ο ίδιος σκόπευε να το ολοκληρώσει το περασμένο καλοκαίρι. Το κανάλι της Παιανίας ήταν βέβαιο για την επιτυχία και του δεύτερου κύκλου (και όχι άδικα, όπως αποδείχθηκε). Με τα πολλά, ο τηλεοπτικός «Σπύρος» υπέκυψε στις πιέσεις και αποφάσισε να τροποποιήσει το σενάριο, ώστε να συνεχιστεί για μία ακόμα χρονιά.
Στην πράξη, αυτό σήμαινε ότι η πλοκή του έργου έπρεπε να «φρενάρει», πολλές φορές σε τέτοιο σημείο, ώστε σε ένα ολόκληρο επεισόδιο βλέπαμε να επαναλαμβάνονται οι ίδιες σκηνές. Και φυσικά, τότε ήταν που άρχισαν οι επαναλήψεις, τα best of και οτιδήποτε άλλο μπορούσε να κρατήσει τον κόσμο «ζεστό», ώστε να μην σταματήσει να παρακολουθεί το αγαπημένο του σίριαλ.
Από εκεί και έπειτα, το «Παρά 5» πήρε την κατιούσα. Από εβδομαδιαίο έγινε δεκαπενθήμερο, οι ατάκες αντικαταστάθηκαν από κουραστικά μελοδράματα και η πλοκή έγινε…λάστιχο που ξεχείλωσε απότομα. Ο κανόνας της ζωής επιβεβαιώθηκε ξανά: Τίποτα καλό δεν κρατάει για πολύ, γιατί αν κρατήσει πολύ, θα πάψει να είναι καλό.
Αφορμή για αυτό το post στάθηκε το χθεσινό επεισόδιο που, κατά τη γνώμη μου, ήταν μακράν το χειρότερο της σειράς. Με εξαίρεση κάποιες καλές στιγμές στην αρχή, παρακολουθήσαμε 40 λεπτά αδικαιολόγητης κλάψας και μιζέριας, που δεν αρμόζουν ούτε στις άθλιες σαπουνόπερες που εισάγει με το κιλό από τη Βραζιλία το Star. Πολύ κρίμα για ένα σίριαλ που ξεκίνησε τόσο καλά.
Αν το «Παρά 5» είχε ολοκληρωθεί το περασμένο καλοκαίρι, όλοι θα ήταν ευχαριστημένοι: Το MEGA θα απολάμβανε τον θρίαμβό του, βάζοντάς το σε επανάληψη 4 φορές τη μέρα, ο Καπουτζίδης θα αναγνωριζόταν ως ο κορυφαίος σεναριογράφος της ελληνικής τηλεόρασης και θα αποσπούσε τιμές αρχηγού κράτους και το κοινό θα περίμενε με ανυπομονησία το επόμενο έργο του, όποτε κι αν ερχόταν αυτό. Όταν έχεις λίγα και ζητάς περισσότερα, δεν υπάρχει πρόβλημα. Όταν όμως έχεις πολλά και ζητάς ακόμα περισσότερα, τότε συμβαίνει αυτό ακριβώς που συνέβη στο MEGA: Τα χάνεις όλα.
Και τώρα; Τώρα που έγινε το λάθος, πρέπει να διορθωθεί το συντομότερο δυνατό. Και, επειδή το παλιό «Παρά 5» δεν πρόκειται πια να αναστηθεί, πέρασε το Πάσχα (μακάρι να κάνω λάθος, αλλά δεν το νομίζω), η μόνη λύση είναι να τελειώσει. Κακήν-κακώς, να βρει ο Καπουτζίδης κάποιο τέχνασμα και να τελειώνει η σεμνή τελετή.
Μετά το χθεσινό απογοητευτικό επεισόδιο, εγώ δεν θα ξαναδώ «Παρά 5». Και πιστεύω ότι και άλλοι πρώην φανατικοί σαν εμένα θα κάνουν το ίδιο. Απλά, δε γίνεται αλλιώς.

To whom it may concern: Σταματήστε το «Παρά 5» όσο είναι καιρός. Η Πόρσε έγινε Ντάτσουν και δεν τραβάει στην ανηφόρα. Βοηθήστε μας να θυμόμαστε αυτό το σίριαλ σαν κάτι θετικό και όχι σαν ένα ξεχειλωμένο σώβρακο.

Start
Thinking
Radically
And
Never
Give up
Endlessly
Reconsidering