aaa.jpg

Η προβληματική μας κοινωνία έχει ένα φοβερό ταλέντο στο να προκαλεί ψυχώσεις και φοβίες. Άλλος φοβάται τα ύψη, άλλος (και πιθανότατα άλλες) τις κατσαρίδες, άλλοι τα σκυλιά. Αλλά υπάρχουν και πολύ πιο σπάνιες και παράξενες φοβίες, που κάνουν τους φυσιολογικούς ανθρώπους (παρατηρήστε πως δεν βάζω τον εαυτό μου σε αυτούς) να ψάχνονται.
Στο www.thephobialist.com , ένας τύπος έχει μαζέψει όλες τις καταγεγραμμένες φοβίες και εκεί θα βρείτε ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Ακολουθούν μερικές φοβίες που μου κίνησαν το ενδιαφέρον…

Θεατροφοβία: Ναι, υπάρχουν άνθρωποι που φοβούνται τα θέατρα! (Ομολογώ ότι κι εγώ φοβάμαι μια συγκεκριμένη κατηγορία θεάτρων: Αυτά στα οποία παίζει η Ντενίση!)

Χρηματοφοβία: Άλλη τρελή φοβία κι αυτή! Οι πάσχοντες φοβούνται να έρθουν σε επαφή με το χρήμα. (Αν κάποιος αναγνώστης πάσχει από αυτή τη φοβία παρακαλείται να επικοινωνήσει μαζί μου. Αφού δεν μπορεί να χαρεί τα χρήματα, ας κάνει τουλάχιστον ένα ψυχικό!)

Coulrophobia: Δεν μπόρεσα να μεταφράσω αυτή τη φοβία. Αφορά ανθρώπους που φοβούνται παθολογικά τους κλόουν. (Σαν να το βλέπω μπροστά μου: Ο Μπόζο ο κλόουν με πλήρη εξάρτυση, κόκκινη μύτη, μακιγιάζ και τεράστια παπούτσια να σε απειλεί με πιστόλι!)

Ελληνολογοφοβία: Μια φοβία που προκαλέσαμε εμείς, οι Έλληνες στον υπόλοιπο κόσμο! Αφορά όσους φοβούνται παθολογικά τις περίπλοκες ελληνικές επιστημονικές ορολογίες που χρησιμοποιούνται διεθνώς. (Βλέπετε, δεν προσφέραμε στον κόσμο μόνο τον πολιτισμό μας, αλλά και ένα λεξιλόγιο-πονοκέφαλο για κάθε επίδοξο επιστήμονα.)

Hexakosioihexekontahexaphobia: Σας προκαλώ να συλλαβίσετε, να προφέρετε ή έστω να μεταφράσετε αυτή τη φοβία! Πρόκειται για τον φόβο του 666, του γνωστού αριθμού που έκανε διάσημο η κυρία Λουκά. (Με τέτοιο προμοτάρισμα, ακόμα και το 54.306.213.951 θα γινόταν γνωστό!)

Καλλιγυνοφοβία: Υπάρχουν άνθρωποι που φοβούνται τις όμορφες γυναίκες, είτε το πιστεύετε είτε όχι! (ε, ναι λοιπόν, υπάρχει ελπίδα και για τις απανταχού φλόμπες!!!)

Ερυθροφοβία: Όσοι πάσχουν από ερυθροφοβία φοβούνται οτιδήποτε έχει κόκκινο χρώμα. (Ξέρω και μια ελληνική ομάδα που πάσχει από πρωτοφανή ομαδική ερυθροφοβία. Παναθηναϊκό τη λένε.)

Οκτωφοβία: Κι όμως, υπάρχουν άνθρωποι ανάμεσά μας που φοβούνται τον αριθμό 8! (Ξέρω και μια ομάδα που έχει μια παρόμοια φοβία, τη λεγόμενη Επταφοβία, που προήλθε από μια ξεγυρισμένη 7άρα ένα βράδυ στο Τορίνο. Ολυμπιακό τη λένε.)

Παντοφοβία: Τίποτα λιγότερο από το να φοβάσαι κυριολεκτικά τα πάντα! (Όσοι διάβαζαν φανατικά τον Γκάρφιλντ θα έχουν ασφαλώς προσέξει ότι ο Γουέιντ, η πάπια από την Φάρμα του Όρσον πάσχει από Παντοφοβία.)

Πωγωνοφοβία: Ακόμα μια απίστευτη φοβία: Να φοβάσαι τα μούσια και τα μουστάκια! (Τώρα που το σκέφτομαι, ποιος ξέρει πόσοι μανιακοί δολοφόνοι μπορούν να κρύβονται σε μια γενειάδα ή ένα μουστάκι…)

Φοβοφοβία: Όπως καταλαβαίνετε, όσο προχωράμε τα πράγματα γίνονται σοβαρότερα. Αυτή η φοβία είναι από τις κορυφαίες! Αφορά ανθρώπους που φοβούνται τις φοβίες! (Αυτό το αφήνω ασχολίαστο.)

Και περνάμε στην φοβία που κερδίζει το μεγάλο βραβείο της πιο πρωτότυπης, αλληγορικής και ειρωνικής φοβίας. Αυτή είναι η…

Hippopotomonstrosesquippedaliophobia

Ή κοινώς, ο φόβος των μεγάλων λέξεων! (Βάλανε μια λέξη 36 γραμμάτων για να περιγράψουν τους ανθρώπους που φοβούνται τις μεγάλες λέξεις! Αυτό θα πει ειρωνία!

Advertisements