windows_mfe.jpg

Συνεχίζοντας το χθεσινό θέμα, σας παρουσιάζω ορισμένες από τις αγαπημένες μου παλιότερες τηλεοπτικές διαφημίσεις (είπαμε, κάποτε ήμουν τηλεορασόπληκτος!):

– Θα ξεκινήσω με διαφημίσεις αυτοκινήτων, που τα τελευταία χρόνια έχουν εξελιχθεί σε πραγματικές κωμωδίες. Και πιστεύω πως η κορυφαία όλων ήταν αυτή του Seat Ibiza: «Μα δεν έχουμε Ibiza!». Ακόμα θυμάμαι το έκπληκτο βλέμμα της γυναίκας του τύπου!

– Μετά, καταπληκτική ήταν και μια παλιά διαφήμιση της Οpel, με έναν τύπο που κάθεται στο εστιατόριο, χτυπάει το κινητό του, το σηκώνει, λέει «Opel με πόσο;;;» και μετά κατεδαφίζει το μαγαζί!!! Και ποιος ξεχνάει την παρωδία του ΑΜΑΝ μετά από λίγο καιρό;

– Παραδόξως, είχε και η Renault μια πολύ καλή διαφήμιση. Τη θυμάστε; Με αυτόν που μπαίνει στο ταξί και λέει στον ταρίφα «Ακολούθησε το Clio». Και ο ταρίφας πεθαίνει στα γέλια. Εντελώς εκτός πραγματικότητας (ακόμα και Yugo μπορεί να προσπεράσει το Clio 😛 ), αλλά έξυπνη.

– Η Volkswagen τείνει να γράψει ιστορία. Να πω γι’αυτήν με το παιδάκι που πούλαγε μολύβια; Για αυτή που το Polo εμφανίζεται μπροστά στους δύο τύπους που κάνουν ωτοστόπ; Για εκείνη με το «Φως, άναψε»; Όταν έχεις καλό διαφημιστή, φαίνεται…

– Επίσης, μια παλιά της Hyundai, όπου ο πωλητής έδειχνε στον πελάτη τη «βασική μας έκδοση», που ήταν μόνο ο σκελετός του αυτοκινήτου!

– Και να περάσουμε σε μια άλλη κατηγορία, αυτή των αναψυκτικών. Νομίζω ότι η καλύτερη όλων των εποχών ήταν αυτή με τον Μπέκαμ και το παιδάκι που ζητούσε τη φανέλα του…για να σκουπίσει τα σάλια του από την Pepsi!

– Aλλά και η Coca Cola κάνει πολύ καλές καμπάνιες. Ειδικά τα Χριστούγεννα, και κυρίως όταν χρησιμοποιεί τις πολικές αρκούδες. Αλλά νομίζω πως η αγαπημένη μου είναι αυτή με το σλόγκαν «η ζωή έχει τη γεύση που της δίνεις»…Νιώθω ότι αγγίζει την κοσμοθεωρία μου…

– Φυσικά, υπάρχει και η Fanta. Και όχι τόσο το πιο πρόσφατο Bambaacha, που και αυτό μου θυμίζει την κοσμοθεωρία μου, αλλά πολύ περισσότερο μια παλιά διαφήμιση με τρία φρικιά που κάθονται στο πιάτο ενός δορυφόρου και ρεύονται «Hello» και όλοι νομίζουν ότι είναι εξωγήινοι…

– Last but not least, η Sprite. Με καλύτερη στιγμή της εκείνη τη διαφήμιση όπου σε μία καφετέρια διάφοροι τύποι καταβρέχονται από τις γκόμενές τους με Sprite για κάτι που τους είπανε. Και ο τελευταίος, ο άμοιρος, λέει στη δικιά του «είμαι ερωτευμένος με την αδερφή σου». Και αυτή του ρίχνει…καυτό καφέ! Και οι προηγούμενοι τύποι τον κοιτάζουν και λένε: «Amateur!».

– Και περνάμε στα ουίσκι, που έχουν μια μακρά παράδοση στις διαφημίσεις (θυμάστε την κλασική του Jack Daniels με τις τάπες των βαρελιών;). Αγαπημένες μου όλες του Johnnie Walker. Με τον Ρομπέρτο Μπάτζιο, με τους πίνακες ζωγραφικής (και φοβερή μουσική υπόκρουση Which side are you on), με τους ανθρώπους-δελφίνια και φυσικά με το ρομπότ. Δεν ξέρω πόσα έχουν πληρώσει για διαφημίσεις, αλλά άξιζαν μέχρι την τελευταία δεκάρα…

– Ακολουθεί (όχι με μεγάλη διαφορά) το Cutty Shark. Η πρώτη του διαφήμιση που θυμάμαι ήταν αυτή με τη νύφη που παρατούσε τον γαμπρό στα κρύα του λουτρού. Η εξέλιξη ήταν ραγδαία: «Do you believe in love at first sight? Second sight?». Για να φτάσουμε στην τελευταία, αυτή με το συγκρότημα (το στιλάκι του τύπου που λέει «the rest of you…don’t bothaaaaaa» είναι απίστευτο!). Κρίμα που δεν πίνω αλκοόλ.

– Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει η περίφημη Famous Grouse, σε όλες τις εμφανίσεις της στην τηλεόραση. Έχει φωτογένεια, πώς να το κάνουμε;

– Μιας και είμαστε στα αλκοολούχα, υπάρχει και η Heineken. Ιδιαίτερα εκείνη με την Jennifer Aniston, που ζητάει από έναν τύπο να της κατεβάσει από το ψηλό ράφι τις τελευταίες μπίρες. Και αυτός τις κρατάει για τον εαυτό του…

– Και αυτές του Martini με τον Τζορτζ Κλούνεϊ (No Martini? No party!) ήταν πετυχημένες!

– Και οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έχουν καλές στιγμές. Αλλά έχουν και κακές στιγμές. Νομίζω ότι η Vodafone έχει τους καλύτερους διαφημιστές (αυτή με τη λιβελλούλα που ζούσε μόνο μία μέρα ήταν ανεπανάληπτη), αν και υπάρχει και η Q (γιατί δεν είμαι πια UFO!). Πάντως, σίγουρα η Cosmote έχει τις χειρότερες διαφημίσεις και η ΤΙΜ έχει γίνει γραφική με το Παρά 5 και τον «Μπορώ να έχω». Έλεος.

– Ξεχωριστα, γιατί ήταν πραγματικά έξυπνη, η θρυλική Natasha και το «Α, this? Last year!!!». Respect.

– Και περνάμε σε άλλες κατηγορίες. Νομίζω ότι θα μας μείνει αξέχαστη η κλασική πια «Έλα, Αλέκο», της Ηλεκτρονικής ΑΘηνών. Πανέξυπνη διαφήμιση (οι απανταχού Αλέκοι δεν συμφωνούν μαζί μου, το ξέρω) και ελληνική!

– Όπως βέβαια ελληνικότατες είναι και οι καμπάνιες της Nova. Από τον Σάββα που έχει ξεμείνει στην Πορτογαλία, στον μπάτσο που γρυλίζει «put thie kuot down slowliy», και τώρα στο «pull over the gaidar». Πάντα τέτοια, εύχομαι!

– Για τις διαφημίσεις του ξεχωρίζει πάντα το Axe. Αλλά νομίζω ότι ποτέ δεν θα καταφέρει να ξεπεράσει την απίστευτη έμπνευση με τον ευνούχο Abdul που γίνεται…άντρακλας! Oooooooooh, Abdul!

– Δεν ξέρω αν τη θυμάστε αυτήν…Ήταν για κάτι σοκολατάκια, τα Rolo (που ήταν χάλια και αποσύρθηκαν σύντομα, by the way), με έναν ελέφαντα που θυμόταν 30 χρόνια μετά το παιδάκι (που πλέον ήταν σαραντάρης) που δεν του είχε δώσει σοκολατάκι. Επιτυχημένη διαφήμιση, αποτυχημένο προϊόν…

– Πολύ καλές διαφημίσεις κάνει συνήθως ο ΟΠΑΠ. Κι αν σας αρέσει τόσο ο κροίσος που δεν ξέρει ότι έχει ιδιωτικό νησί (εμένα δε με ενθουσιάζει, να πω την αλήθεια), σίγουρα θα σας ενθουσίασε η κλασική, πλέον, «Γιώργο!…1,2,3,4,5,6…7!». Για να μην επεκταθώ στο ραδιόφωνο και το θρυλικό «Πού’ναι η γυάλα; Οέο;»…

– Μπορεί να ανήκω στη μειοψηφία, αλλά η διαφήμιση που είχαν κάνει τα Ημισκούμπρια για το Milko ήταν από τις αγαπημένες μου τότε! «Το γάλα από μωρό μ’έκανε παλικάρι κι ο γαλατάς της γειτονιάς αγόρασε Ferrari»!

– Πλησιάζει και το καλοκαίρι και θυμήθηκα δύο διαφημίσεις παγωτών. Η μία είναι αυτή του Magnum (ε; Φανταστικέ πατέρα;). Και η άλλη είναι αυτή του Boss (Boss θέλετε; Κάτω-κάτω…). Πετυχημένες.

– Οι σοκολάτες δεν θέλουν και πολλή διαφήμιση. Θα τις πάρεις έτσι κι αλλιώς! Αλλά Lacta και ΙΟΝ είχαν πάντα πολύ ευαίσθητες διαφημίσεις. Ειδικά με το παλιό τραγούδι της Lacta…

– Όσο και να αντιπαθείς τις τράπεζες, δεν μπορούσες να μην συμπαθήσεις αυτή τη διαφήμιση της Eurobank: «Πολύ καλό! Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;».

– Θα κλείσω με μια παλιά διαφήμιση που δικαίως έχει περάσει στην ιστορία σαν μία από τις πιο πετυχημένες όλων των εποχών: «Nτεν έκω αυτοκίνητο καρντιά μου»…Μιλάμε για έμπνευση, όχι αστεία!