3001.jpg

Καιρό είχα να γράψω! Και ευτυχώς, δηλαδή, γιατί με τις αγγαρείες που αναγκάστηκα να κάνω αυτές τις μέρες στη δουλειά, πιθανότατα θα έγραφα κάτι σαν: «Ανταλιασπορμακαμπιχαιφαζουλτεβαρεγκεμστιβενατζμποροουτβεντεεντσεντελιμπερταδασουνσιοναρσεναλσαραντί». Νομίζω πως το πήρα με το σπαθί μου το δευτεριάτικο ρεπό μου.
Και τι κάνω συνήθως στα ρεπο μου; Αντί να κλείνομαι σε ένα σκοτεινό γραφείο με πολύ κόσμο γύρω μου, φασαρία και τσιγαρίλα, κλείνομαι σε μία σκοτεινή αίθουσα κινηματογράφου με πολύ κόσμο γύρω μου, φασαρία και έντονη μυρωδιά ποπ κορν (η μόνη διαφορά).
Και ποια ταινία θα μπορούσα να δω; Ε, δεν είχα και πολλές επιλογές, καθότι τα Όσκαρ μόλις απονεμήθηκαν και οι «οσκαρικές» ταινίες αναζητούν ακόμα πρωταγωνιστές. Η λογική επιλογή ήταν οι πολυσυζητημένοι «300». Πήγα, είδα και απήλθα ικανοποιημένος. Ιδού οι σκέψεις μου για την ταινία:

– Μια συμβουλή: Προτού μιλήσετε είτε θετικά, είτε (πολύ περισσότερο) αρνητικά, για την ταινία, φροντίστε να συμβουλευτείτε το αριστούργημα του Φρανκ Μίλερ και της Λιν Βάρλεϊ, στο οποίο βασίζεται. Πρόκειται για ένα ανεπανάληπτο κόμικ και μπορώ να πω ότι η μεταφορά του στην οθόνη με ικανοποίησε σε γενικές γραμμές.

– Όπως και κάθε χολιγουντιανή υπερπαραγωγή, έτσι κι αυτή η ταινία βασίζεται περισσότερο στα εντυπωσιακά ειδικά εφέ, παρά στους βαθυστόχαστους διαλόγους και τα κρυφά νοήματα που ο κάθε άσχετος Δανίκας νομίζει ότι έχει ανακαλύψει. Αν περιμένετε να δείτε ντοκιμαντέρ για την Αρχαία Σπάρτη, δοκιμάστε την ΕΤ1.

– Μιας και ανέφερα τον Δανίκα, συσχετισμός με τον Μπους δεν υπάρχει και ούτε μπορεί να υπάρξει. Απλώς, ένα αρρωστημένο μυαλό ξέχασε να πάει στην τουαλέτα και βγήκαν όλα τα σκατά μαζεμένα. Το κακό είναι ότι αυτά τα σκατά δημοσιεύονται στη σημαντικότερη καθημερινή εφημερίδα.

– Φυσικά και οι περισσότερες σκηνέςείναι επεξεργασμένες σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Φυσικά και ο Λεωνίδας λέγεται Leonidas, οι Θερμοπύλες Hot Gates και ο Ξέρξης Xerxes. Το πρόβλημά σας ποιο ακριβώς είναι;

– Η ταινία δεν είναι τόσο βίαιη όσο μπορεί να νομίζετε (και σίγουρα όχι τόσο όσο περίμενα). Τώρα, άμα δείτε το αιματάκι του Πέρση να πετάγεται και πάθετε ναυτία, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε την τύχη σας σε ταινίες όπως το Music & Lyrics (που πρέπει να πω ότι ήταν καταπληκτικό!).

– Δεν με πολυενδιαφέρει η ιστορία και ποσώς με νοιάζει τι θα καταλάβει ο υπόλοιπος κόσμος για το αρχαίο ελληνικό πνεύμα από αυτήν την ταινία. Οι ίδιοι περίεργοι που κατακεραύνωναν την Τροία και τον Αλέξανδρο (που ήταν όντωςάθλιες ταινίες, αλλά ποιος νοιάζεται για την ιστορική ορθότητά τους; Και τι πειράζει να ήταν και λίγο πισωγλέντης ο Άλεξ ή αν χρησιμοποιούσε λακ ο Αχιλλούκος;) είναι αυτοί που απορρίπτουν τους «300» επειδή, λέει, οι αρχαίοι Σπαρτιάτες ξύριζαν τα μουστάκια τους και δεν ήταν αξύριστοι, όπως στην ταινία. Τώρα μπορείτε να πάτε για ύπνο, αυτή ήταν η άχρηστη πληροφορία της ημέρας.

– Αλλά για να μη λέτε ότι βλέπω μόνο τα θετικά της ταινίας, να πω και για τα κακά της: Άθλια μουσική (ένα δυσάρεστο κράμα από ανατολίτικες μελωδίες και μουσική για Mortal Kombat), ηθοποιοί που δεν θα περνούσαν ούτε έξω από την πόρτα στην οντισιόν του «Βέρα στο Δεξί»¨, σκηνές σεξ (ελάχιστες και ελάχιστα αποκαλυπτικές, μη χαίρεστε λιγούρια!) που δεν υπήρχαν στο κόμικ, τρομακτικές υπερβολές στην απεικόνιση κυρίως των Περσών (ο Ξέρξης μοιάζει λες και μόλις έκανε εγχείρηση αλλαγήςφύλου). Άμα θυμηθώ κι άλλα, θα τα προσθέσω.

– Πάντως, τα μηνύματα που θέλει να περάσει το κόμικ (και δευτερευόντως η ταινία) είναι θετικά: Η ήττα μπορεί να γίνει νίκη με τους κατάλληλους χειρισμούς. Η ελευθερία είναι ένα αγαθό για το οποίο αξίζει να θυσιαστείς. Το μέγεθος δεν μετράει (με άλλη έννοια, όμως). Και πολλά άλλα, τα οποία δυσκολεύεσαι να συγκρατήσεις μετά από ένα δίωρο βομβαρδισμό από εικόνες πολέμου.

– Όταν άναψαν τα φώτα, είδα αρκετά χαμόγελα και άκουσα και μερικά αυθόρμητα χειροκροτήματα. Καθόλου άσχημα για μια ταινία που έχει πάρει χειρότερες κριτικές και από τη «Μάσκα»…

Advertisements