Εσείς λέτε ψέματα; Επ! Α, κατάλαβα, έτοιμο το έχετε το ψέμα! Δεν νομίζω ότι υπάρχει έστω και ένας άνθρωπος στον κόσμο που να μπορεί να υπερηφανευτεί πως δεν έχει πει ποτέ ψέματα για να κερδίσει κάτι που η αλήθεια δεν θα ήταν αρκετή για να το πετύχει.
Το ψέμα δεν είναι κατ’ανάγκη κάτι κακό. Αν ανακαλύψεις πως η γκόμενα του φουλ ερωτευμένου κολλητού σου τον έχει κάνει τάρανδο, αξίζει να του το πεις; Μήπως θα ήταν καλύτερο να τον αφήσεις στην μάταια νιρβάνα του, ευτυχισμένο μέχρι να του έρθει η κεραμίδα; Ίσως ναι, ίσως όχι-πάντως, ένα ψέμα σε αυτήν την περίπτωση δε θα ήταν και τόσο κακό.
Για πολλούς το ψέμα είναι ένα μεγάλο ελάττωμα. Δείτε και τις απαντήσεις των διασήμων στην κλισέ ερώτηση «τι σας ενοχλεί περισσότερο;». Το 90% απαντάει «η υποκρισία» ή «το ψέμα», λες και δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο στον πλανήτη Γη. Ακούω από παντού ότι η ειλικρίνεια είναι μια μοναδική αρετή, και το ψέμα μια αδυναμία του ανθρώπινου πνεύματος. Μήπως έχουμε υπερεκτιμήσει την ειλικρίνεια;
Εγώ δε θεωρώ πως το ψέμα είναι a priori κακό. Ένα ασήμαντο ψέμα μπορεί να σε βγάλει από μια δύσκολη θέση, την ίδια στιγμή που η ειλικρινής στάση μπορεί να σου κοστίσει ολόκληρες φιλίες. Χρησιμοποιώ το ψέμα σε καθημερινή βάση, όταν νιώθω πως η ειλικρίνεια δεν είναι αποτελεσματική. Δεν είναι κάτι το αθέμιτο, ούτε κάτι το ανώμαλο. Είναι μια φυσιολογική αντίδραση σε μια πιθανή απειλή. Όσο το ψέμα δεν αποκαλύπτεται, όλα είναι καλά. Αν τυχόν αποκαλυφθεί, όμως, τα πράγματα δυσκολεύουν. Κινδυνεύεις να χάσεις περισσότερα από αυτά που θα έχανες με την ειλικρίνεια. Αν αντέχεις να πάρεις αυτό το ρίσκο, το ψέμα είναι σχεδόν μονόδρομος.
Όπως λέει και το καταπληκτικό τραγούδι που ακούσαμε στο soundtrack του «Η Λίζα Και Όλοι οι Άλλοι»:

Είναι όμορφο το ψέμα
Όσο λίγο κι αν κρατήσει
Δεν αντέχω την αλήθεια
Όπως έχει καταντήσει…

Advertisements