Η ιστορία που ακολουθεί είναι εντελώς φανταστική, όσο και ενδιαφέρουσα…
Ο Άγγελος ξύπνησε το πρωί για να πάει στη δουλειά του. Ξύπνησε μόνος του, γιατί το βράδυ είχε τελειώσει η μπαταρία του ξυπνητηριού, κι έτσι αυτό δεν τσίριξε ποτέ. Ξύπνησε μία ώρα αργότερα. Φυσικά, ντύθηκε στα γρήγορα, δεν πρόλαβε ούτε καφέ να πιει και έφυγε από το σπίτι τρέχοντας σαν αδέσποτος μετεωρίτης. Κατάφερε να κάνει το Παπάγου-Άμυνα σε 5 λεπτά, κι έτσι μείωσε κάπως τον χαμένο χρόνο. Στο μηχάνημα των εισιτηρίων έβαλε ένα νόμισμα των 2 Ευρώ, πήρε ένα εισιτήριο και έφυγε χωρίς να πάρει τα ρέστα του.
Σε αυτό το σημείο παρεμβάλλεται στην ιστορία μας η Βασιλική, φοιτήτρια επί πτυχίω, η οποία σήμερα δίνει το τελευταίο της μάθημα. Μόνο που, τη στιγμή που φτάνει στο σταθμό του μετρό, συνειδητοποιεί πως έχει ξεχάσει να πάρει λεφτά για εισιτήριο, πάνω στον ενθουσιασμό της που τελειώνει τη σχολή, και φοβάται να μπει χωρίς εισιτήριο στο μετρό, ενώ ντρέπεται να ζητήσει χρήματα από κάποιον άγνωστο. Η τύχη, όμως, της χαμογελά απρόσμενα, την ώρα που απελπισμένη σκέφτεται να φύγει: Κάποιος βιαστικός κοστουμαρισμένος τύπος περνάει σαν σαϊτα από δίπλα της, βγάζει εισιτήριο και αφήνει τα ρέστα στο μηχάνημα. Κατόπιν, εξαφανίζεται από το οπτικό της πεδίο σε κλάσματα δευτερολέπτου. Πριν προλάβει καν να σκεφτεί αν αυτό που κάνει είναι σωστό ή λάθος, παίρνει τα λεφτά (χωρίς να την προσέξει κανείς) και βγάζει δύο εισιτήρια (ευτυχώς που έχει και το πάσο μαζί της, τουλάχιστον…). Έτσι, εξασφαλίζει τα ναύλα του πηγαιμού και της επιστροφής, και της περισσεύουν και 40 λεπτά για να φάει κι ένα κουλούρι. Πράγματι, πηγαίνει στη σχολή, γράφει το μάθημα και λίγο καιρό μετά κρατάει στα χέρια της το πτυχίο! Κι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς…θα δείξει!
Δεν υπάρχει ηθικό δίδαγμα σε αυτήν την ιστορία. Δεν ξέρω καν αν υπάρχει κάποια λογική μέσα της. Αυτό που ξέρω είναι αυτό που πιστεύω: Μια μικρή λεπτομέρεια μπορεί να αποκτήσει τεράστια σημασία για τη ζωή ενός ανθρώπου. Αν το ξυπνητήρι του Άγγελου είχε χτυπήσει κανονικά, τότε δε θα είχαν διασταυρωθεί οι δύο ιστορίες που συνθέτουν την ιστορία μας. Κατά πάσα πιθανότητα, ο Άγγελος θα πήγαινε στη δουλειά του με την ησυχία του και δε θα ξέχναγε τα ρέστα στο μηχάνημα, ενώ η αφηρημένη Βασιλική θα έπαιρνε πτυχίο 6 μήνες μετά, και δε θα είχαμε το ίδιο χολυγουντιανό χάπι εντ.
Με λίγα λόγια, σκεφτείτε το: Το χαλασμένο ξυπνητήρι του Άγγελου εξασφάλισε, εν αγνοία τους, το πτυχίο της Βασιλικής…Τρελό δεν ακούγεται; Σαν την πεταλούδα στην Κίνα, που προκαλεί τυφώνες στη Νέα Υόρκη…Μικρές λεπτομέρειες που καθορίζουν ολόκληρες ζωές…

Advertisements